Op of rond 2 april, de geboortedag van de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, wordt sinds 1967 de Internationale Kinderboekendag gevierd. Tijdens deze dag wordt de aandacht gevestigd op kinderboeken en worden kinderen gestimuleerd om (meer) te lezen. Historicus Max Dohle staat naar aanleiding van de Kinderboekendag stil bij het boekje Op en om het krabbelbaantje.
Een van de mooiste kinderboekenboeken die in Nederland zijn verschenen is het boek Op en om het krabbelbaantje. De platen zijn op steen getekend door Heukelom, de versjes van Magaretha.
De platen zijn voortreffelijk. We zien, bijna als stripverhaaltjes, kinderen en volwassenen die overeind proberen te blijven op de gladde baan: op het sullenbaantje, op de krukkenbaan, om de schaatsenkraam, aan de bezem, aan de stok, in het koekenzopie. Kinderen spelen en vallen zoals ze ook echt vallen, naar het leven getekend.
Heukelom behoorde aan het begin van de vorige eeuw samen met Theo Nieuwenhuis, Luite Klaver en L.W.R. Wenckebach tot de crème de la crème van Nederlandse illustratoren. Boeken van deze kunstenaars waren nog decennia lang te zien op tentoonstellingen. Het boek is nu vrij zeldzaam.
Versjes van Margaretha:
De kraaien lopen op het ijs
De eendjes houden het open
‘Geloof dat ’t sterk is, zegt Gijs
Zou je er al op kunnen lopen?
Kijk de steen gaat er niet door
Nu gaan we morgen rijden hoor!