Kogel Slag bij Gettysburg opgedoken

Slag bij Gettysburg
In een boom bij de stad Gettysburg is een kogel gevonden die is afgevuurd tijdens de beruchte Slag bij Gettysburg, de grootste veldslag tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Dat meldt de Pittsburgh Post-Gazette.

De Slag bij Gettysburg vond plaats in juli 1863 en wordt beschouwd als één van de belangrijkste keerpunten van de Amerikaanse Burgeroorlog. Gedurende drie dagen nam het leger van de noordelijke staten, geleid door legerofficier George Made, het op tegen het zuidelijke leger dat aangevoerd werddoor opperbevelhebber Robert E. Lee. Laatstgenoemd wilde via Gettysburg diep in het noorden doordringen, maar werd verslagen. Vanaf dat moment moest het Geconfedereerde leger steeds meer terrein prijsgeven.

- advertentie -

De Slag bij Gettysburg kostte ongeveer vijftigduizend mensen het leven.

Op Culps Hill, waar in 1963 hevig werd gevochten, is nu dus een 148 jaar oude kogel opgedoken. Volgens parkbeheerder Bob Kirby werden er honderd jaar geleden op deze locatie nog heel vaak kogels gevonden. Tegenwoordig is dat volgens Kirby een zeldzaamheid. De kleine kogel werd aangetroffen in een omgewaaide boom. Hij wordt opgenomen in de collectie van een aan de slag gewijd museum in Gettysburg.

De komende jaren wordt in Amerika uitgebreid stilgestaan bij de Slag bij Gettysburg. In juli 2013 is het namelijk honderdvijftig jaar geleden dat de legers van de noordelijke en zuidelijke staten het bij Gettysburg tegen elkaar opnamen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: