Dark
Light

Kogel Slag bij Gettysburg opgedoken

Auteur:
1 minuut leestijd
Slag bij Gettysburg (Thure de Thulstrup)
Slag bij Gettysburg (Thure de Thulstrup)

In een boom bij de stad Gettysburg is een kogel gevonden die is afgevuurd tijdens de beruchte Slag bij Gettysburg, de grootste veldslag tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Dat meldt de Pittsburgh Post-Gazette.

Slag bij Gettysburg
De Slag bij Gettysburg vond plaats in juli 1863 en wordt beschouwd als één van de belangrijkste keerpunten van de Amerikaanse Burgeroorlog. Gedurende drie dagen nam het leger van de noordelijke staten, geleid door legerofficier George Made, het op tegen het zuidelijke leger dat aangevoerd werd door opperbevelhebber Robert E. Lee. Laatstgenoemd wilde via Gettysburg diep in het noorden doordringen, maar werd verslagen. Vanaf dat moment moest het Geconfedereerde leger steeds meer terrein prijsgeven. De Slag bij Gettysburg kostte ongeveer vijftigduizend mensen het leven.

Op Culps Hill, waar in 1963 hevig werd gevochten, is nu dus een 148 jaar oude kogel opgedoken. Volgens parkbeheerder Bob Kirby werden er honderd jaar geleden op deze locatie nog heel vaak kogels gevonden. Tegenwoordig is dat volgens Kirby een zeldzaamheid. De kleine kogel werd aangetroffen in een omgewaaide boom. Hij wordt opgenomen in de collectie van een aan de slag gewijd museum in Gettysburg.

De komende jaren wordt in Amerika uitgebreid stilgestaan bij de Slag bij Gettysburg. In juli 2013 is het namelijk honderdvijftig jaar geleden dat de legers van de noordelijke en zuidelijke staten het bij Gettysburg tegen elkaar opnamen.

Bekijk ook: Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) – Oorzaken, veldslagen & tijdlijn
DVD: Gettysburg

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×