De NTR heeft deze week de programmering voor komend seizoen bekendgemaakt. Geschiedenisliefhebbers kunnen tevreden zijn. De omroep komt met verschillende historische series.
Zo komt de NTR in september bijvoorbeeld met de serie De slavernij voorbij?. Hierin gaan Akwasi Ansah (van Ghanese afkomst) en Stacey Esajas (van Surinaamse afkomst) gaan op zoek naar sporen van ons slavernijverleden.
Volgende maand start ook weer een nieuw seizoen van het populaire televisieprogramma Andere Tijden. Dit programma staat de komende weken onder meer stil bij de mazelenepidemie op het repatriëringsschip de Nieuw Amsterdam en bij de geschiedenis van badplaats Scheveningen.
In september is verder de vierdelige serie Markante monumenten te zien waarin de verhalen achter bekende en minder bekende monumenten in Nederland worden belicht. Holland Doc komt komend seizoen met een film waarin vrouwen in klederdracht worden geportretteerd.
Nederland in 7 overstromingen
Nieuw dit seizoen is de serie Nederland in 7 overstromingen. In deze serie staat onze historische strijd met het water centraal. Met een tv-serie, een boek en een tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum vertelt de serie het verhaal van Nederland en de strijd tegen het water, vroeger, nu en in de toekomst. De NTR:
Die strijd is nog niet gestreden, want de kans op een volgende grote overstroming, misschien zelfs groter dan ooit tevoren, is maar al te reëel. De serie koppelt zeven historische overstromingen aan zeven universele thema’s zoals samenwerking, schuld, liefdadigheid en de nieuwe mens.
De serie wordt gepresenteerd door journalist Frank Westerman en is te zien vanaf vrijdag 29 november.
Na de bevrijding
Een ander groot project is de serie Na de bevrijding. In zeven documentaires van vijftig minuten behandelt de NTR de periode van 1945 tot 1950, een weinig belichte periode waarin ons net bevrijde land zich moet oprichten uit de chaos van de oorlog. Het land ligt letterlijk in puin, duizenden mensen zijn op drift geraakt. Er is sprake van wraak en schuldgevoelens, wantrouwen tegen autoriteiten, van losbandigheid en eigenrichting. De NTR:
“Het typisch Nederlandse motto ‘niet zeuren, schouders eronder’ van de wederopbouw doet geen recht aan de gecompliceerde verhoudingen net na de oorlog. In de serie komen de belangrijkste thema’s tussen 1945 en 1950 aan bod. Daarbij krijgen getuigen die rond het eind van de oorlog volwassen werden een centrale rol.”
Deze serie, die ook een eigen website krijgt, is te zien vanaf 31 januari 2014.
Dagboeken van de Groote Oorlog 14-18
In het voorjaar van 2014, het jaar waarin het honderd jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog begon, komt de NTR met de internationale productie Dagboeken van de Groote Oorlog 14-18. Hierin wordt het grote verhaal van de oorlog tastbaar gemaakt aan de hand van de lotgevallen van individuen. De omroep:
“Door teksten uit dagboeken, brieven, ansichtkaarten en telegrammen komt de oorlog tot leven. Het plotselinge uitbreken van de oorlog, het leed in de loopgraven, de bovenmenselijke inspanningen van artsen en helpers, de zware verliezen onder burgers, de opstanden tegen de oorlog en het systeem; de hele geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog wordt ingekleurd aan de hand van veertien persoonlijke verhalen, die uit al die documenten zijn gedestilleerd.”
Voorafgaand aan deze achtdelige internationale serie produceren NTR en VPRO een aflevering over Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze aflevering wordt gepresenteerd door Diederik van Vleuten.