Dark
Light

Koning opent Jaar van het Brabants Kloosterleven

1 minuut leestijd
Sint-Catharinadal, de oudste vrouwenkloostergemeenschap van Nederland
Sint-Catharinadal, de oudste vrouwenkloostergemeenschap van Nederland (CC BY-SA 3.0 nl - Kasteelbeer - wiki)

Aankomende woensdag opent koning Willem-Alexander het Jaar van het Brabants Kloosterleven. Vanwege de coronacrisis doet hij dit digitaal. Vanuit het klooster Sint Agatha in Cuijk vindt een live uitzending plaats, waarbij de Koning virtueel aansluit. Bij de opening wordt tevens stilgestaan bij de terugplaatsing van het Mauritsraam, een gebrandschilderde raam dat Maurits van Nassau schonk aan Sint Agatha.

Het kloosterleven kent in Brabant een lange geschiedenis. In de provincie staan 450 gebouwen die als klooster dienst hebben gedaan. Momenteel zijn nog ruim zestig kloostergemeenschappen actief. In 2021 vieren vier kloostergemeenschappen in Brabant hun jubileum, wat aanleiding is voor het Kloosterjaar. De orde van Norbertijnen in de Abdij van Berne viert het oprichten van de orde negenhonderd jaar geleden. De Norbertinessen van Sint-Catharinadal vieren het 750-jarig bestaan van hun orde. De Kruisheren in klooster Sint Agatha staan stil bij de oprichting van hun orde 650 jaar geleden en de kloostergemeenschap van zusters Clarissen uit Megen bestaat dit jaar 550 jaar.

Deze en andere kloostergemeenschappen hebben de afgelopen eeuwen hun stempel gedrukt op de Brabantse samenleving, met name op het gebied van zorg en onderwijs. Vanuit deze erfgoedgedachte ondersteunt de Provincie Noord-Brabant de organisatie van het Jaar van het Brabants Kloosterleven met onder meer activiteiten, publicaties, (digitale) bijeenkomsten en Ons Kloosterpad, een 330 kilometer lange wandelroute langs vijftig kloostergebouwen.

Kruisherenklooster, Sint Agatha
Kruisherenklooster, Sint Agatha (CC BY-SA 3.0 – LooiNL – wiki)

Kaars

Tijdens de uitzending vanuit de kerk van Sint Agatha zijn er onder meer interviews met kloosterlingen en wordt verteld over de geschiedenis van het kloosterleven in Brabant. Als symbolische start van het Jaar van het Brabants Kloosterleven ontsteekt een van de kloosterlingen op verzoek van de Koning een kaars. Vervolgens kunnen alle digitaal aanwezige gasten een kaars aansteken en wordt het teruggeplaatste Mauritsraam in de kloosterkerk gepresenteerd. Na de uitzending spreekt Koning Willem-Alexander in beperkte kring met onder meer vertegenwoordigers van de vier jubilerende kloosterorden.

Boek: Kloosters en kloosterorden

×