Dark
Light

Kunsthandelaar Cornelius Gurlitt opgespoord

Auteur:
1 minuut leestijd

Het Duitse blad Focus bracht de kunstzaak een week geleden in de publiciteit
Het Duitse blad Focus bracht de kunstzaak een week geleden in de publiciteit
Franse journalisten zeggen in München te hebben gesproken met Cornelius Gurlitt, de man bij wie in 2012 zo’n 1400 deels geroofde kunstwerken werden gevonden.


Volgens de journalisten van het blad Paris Match woont de 79-jarige Gurlitt nog in München. Hij zou zich schuilhouden op de vijfde etage van het gebouw waar de kunstwerken werden gevonden. De reporters spraken de bejaarde man, van wie al een tijd niets was vernomen, aan in de supermarkt maar hij gaf een niet hen te willen spreken. Bij het artikel is een foto van de man geplaatst.

Een aanzienlijk deel van de werken die in de flat van de man werken werden gevonden zou door de nazi’s zijn geroofd. De vader van Gurlitt, kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt, zou van de nazi’s opdracht gekregen hebben de werken te laten verdwijnen. De zoon van deze handelaar werd enige tijd geleden in een trein betrapt met een grote hoeveelheid cash. Hierna werd zijn flat onderzocht en ontdekte men de schilderijen.

Vervolging

Het gaat onder meer om schilderijen van Picasso, Matisse, Dürer, Liebermann en Chagall. De werken zijn gezamenlijk honderden miljoenen euro’s waard.

Cornelius Gurlitt heeft bij het bekende Duitse magazine Der Spiegel overigens een verzoek neergelegd. Hij wil dat zijn naam nooit meer in het blad gepubliceerd wordt. Naar eigen zeggen omdat hij niet wil dat zijn vader in verband wordt gebracht met het nazi-regime.

Of Gurlitt wordt vervolgd is nog niet duidelijk. De Duitse justitie onderzoekt momenteel hoe hij in bezit kwam van de werken.

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×