Een kuras, ook wel borstharnas, is de benaming voor een militair harnas dat bescherming biedt aan het bovenlichaam. Het woord is afgeleid van het Franse cuirasse, wat ‘borstpantser’ betekent.
De kuras moest de romp van de drager vanaf de middel beschermen. Vaak ging het om een dik leren pantser dat het lichaam van de nek tot de middel bedekte. Een speciaal rugstuk werd dan met behulp van riemen en gespen aan de borstplaat bevestigd, zodat beide delen van het lichaam enigszins beschermd waren tegen aanvallen met bijvoorbeeld zwaarden, bijlen en pijlen. Latere kurassen bestonden vaak uit verschillende metalen platen die aan elkaar werden bevestigd.
Bekend is dat de oude Egyptenaren en Grieken al gebruikmaakten van borstharnassen. Afgaande op oude afbeeldingen waren deze exemplaren vaak van brons. Het kuras was niet alleen een bescherming voor de drager, maar werd soms ook gebruikt als statussymbool. In de Romeinse tijd werden veldheren bijvoorbeeld geregeld afgebeeld met rijkversierde kurassen.
Het kuras wordt ook wel beschouwd als een voorloper van het kogelvrije vest, dat bedoeld is om kogels af te weren.