Verschillende brieven van de beroemde bergbeklimmer George Mallory zijn een eeuw na zijn dood online gezet door de universiteit van Cambridge. Ook de allerlaatste brief die de in 1924 op de Mount Everest overleden Brit aan zijn vrouw schreef is nu te lezen.
George Mallory is vooral bekend vanwege zijn verwoede pogingen om de 8848 meter hoge Mount Everest te beklimmen. De Brit nam in totaal deel aan drie expedities, in 1921, 1922 en 1924. Tijdens de laatste expeditie probeerde de Brit samen met zijn landgenoot Andrew ‘Sandy’ Irvine de top te bereiken.

Het grootste deel van het gedigitaliseerde archief van Mallory bestaat uit brieven die de bergbeklimmer aan zijn vrouw Ruth schreef. Deze correspondentie begon in 1914, toen de twee zich verloofden, en liep door tot 1924. Ook zijn enkele brieven van Ruth aan Mallory gedigitaliseerd.
Veerkracht
De collectie bevat verschillende bijzondere brieven, waaronder dus de laatste brief die de toen 37-jarige bergbeklimmer aan zijn vrouw schreef. Hierin schrijft Mallory onder meer dat de kans dat hij top van de Mount Everest bereikt op dat moment “een op de vijftig” is. Hoewel de Brit zich veerkrachtig toont en vastbesloten is de top alsnog te bereiken, maakt de brief ook duidelijk dat de expeditieleden het zeer zwaar hebben.
Dear Girl, this has been a bad time altogether. I look back on tremendous efforts & exhaustion & dismal looking out of a tent door and onto a world of snow & vanishing hopes – & yet, & yet, & yet there have been a good many things to set on the other side.

Over de expeditie en verdwijning van George Mallory zijn in de loop der tijd legio boeken en films verschenen. Vooral bekend is de documentaire The Epic of Everest, die al in het jaar van de de verdwijning werd uitgebracht en veel beelden van de expeditie bevat. Deze werden geschoten door expeditielid John Noel. In 2013 werd deze film door het Brits Filminstituut gerestaureerd en in kleur opnieuw uitgebracht.
Een kleine dertig jaar na de dood van Mallory bereikte de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary samen met de Nepalese sherpa Tenzing Norgay als eerste de top van de Mount Everest. Hoewel sommigen niet uitsluiten dat Mallory en Irvine de top eveneens bereikten. Hard bewijs hiervoor is echter nooit gevonden.