Deze week is Hans Hellendoorn op honderdjarige leeftijd overleden. Hij was de laatste luchtmachter die in 1940 met een Fokker C.V tegen de Duitse invaller ten strijde trok. Dat meldt Defensie.
Hellendoorn vocht tijdens de meidagen van 1940 tegen de Duitse bezetter vanuit een Fokker C.V-toestel. Deze vliegtuigen boden plaats aan twee personen en konden ingezet worden voor verkenningen en lichte bombardementen. Toen de oorlog uitbrak waren de vliegtuigen verouderd als jager, maar voor kleine bombardementen waren ze nog bruikbaar.
Hans Hellendoorn brak in 1937 zijn studie biochemie af om in dienst te gaan en werd artillerie-waarnemer. In 1939, bij de mobilisatie, werd hij op Gilze-Rijen gestationeerd. In de Meidagen maakte Hellendoorn deel uit van de vijf Fokker C V’s die de omgeving van vliegveld Valkenburg moesten verkennen en aanvallen. Boven het vliegveld gooiden ze hun bommen af en gebruikten ook hun mitrailleurs.
Op 12 mei vloog Hellendoorn met nog 3 C.V’s naar het Rotterdamse vliegveld Waalhaven, naar Delft en Ockenburg. Omdat het moeilijk was onderscheid te maken tussen Nederlandse en Duitse troepen, keerden de vliegtuigen weer om.
Onderscheidingen
Na de oorlog ontving Hellendoorn het Mobilisatie-Oorlogskruis en het Verzetsherdenkingskruis. Voor zijn medewerking aan het gedenkteken op Soesterberg voor de gevallenen van het Wapen der Militaire Luchtvaart kreeg hij later nog het Ereteken voor Verdiensten in brons.
Bekijk ook: Mei 1940 – De Duitse aanval op Nederland
Boek: Kroniek van de Koninklijke Luchtmacht