Lanaken heeft neanderthaler-site

1 minuut leestijd
Schedel van een neanderthaler die in 1886 in Spy (België) is gevonden - cc
Schedel van een neanderthaler die in 1886 in Spy (België) is gevonden - cc

De Vlaamse minister-president Geert Bourgeois heeft vrijdag in Lanaken een archeologische site geopend die geheel in het teken staat van de Neanderthalers. Op de site zijn bewijzen te zien van de oudste bewonersvormen die ooit in Vlaanderen gevonden zijn.

In het gebied zijn tijdens verschillende archeologische opgravingscampagnes tussen 1998 en 2003 resten gevonden van minsten vijf, mogelijk zeven, neanderthalerkampementen. De vondsten waren uniek en bewijzen de oude bewoning van het gebied.

Ze bewijzen dat de regio al langer dan zo’n 150.000 jaar bewoond is. Er is geen permanente bewoning geweest om en rond de site, maar er hebben wel groepen mensen verbleven op verschillende momenten. Er zijn sporen gevonden van respectievelijk 133.000, 80.000 en 50.000 jaar geleden. Sporen van Neanderthalers zijn per definitie zeldzaam, niet alleen in Vlaanderen, maar in heel West-Europa.

Toerisme

Vanwege het belang van de vondsten, en het uniek karakter ervan, werd de vindplaats beschermd als archeologische zone.

De gemeente Lanaken ziet de archeologische vindplaats als een belangrijk stuk cultureel historisch erfgoed en heeft de site met steun van de Vlaamse overheid ontsloten voor het grote publiek. Bezoekers kunnen langs een tachtig meter lang betonnen pad afdalen naar drie lemen, overkapte wanden en daar meer te weten komen over de neanderthalers die het gebied hebben bewoond. Ze ontmoeten er onder meer wolharige neushoorns, bizons en een mammoet. Informatiepanelen vertellen het verhaal van de site.

Zondag is de archeologische site voor het eerst toegankelijk voor het publiek. Daarna kan men op afspraak een bezoek aan de site brengen.

Ook interessant: Waar begint de Nederlandse geschiedenis?
Boek: Onze vroegste voorouders

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×