Leopold II wilde Nederland binnenvallen

1 minuut leestijd
Belgische postzegel uit 1905 met de beeltenis van Leopold II (Publiek Domein - wiki)
Belgische postzegel uit 1905 met de beeltenis van Leopold II (Publiek Domein - wiki)

De Belgische koning Leopold II had plannen om Nederland binnen te vallen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse journalist Kris Clerckx, zo meldt het Nederlands Dagblad vandaag.

Clerckx zegt bewijzen te hebben gevonden in het koninklijk archief in Brussel. In het archief trof hij vergevorderde plannen voor een inval aan. Van een inval in Nederland kwam het uiteindelijk niet, vermoedelijk omdat de steun van Frankrijk uitbleef.

Napoleon III

Keizer Napoleon III
Keizer Napoleon III
Leopold II (1835-1909) stuurde spionagemissies naar Nederland. Doel: de militaire macht van de bovenbuur in kaart brengen. Verder liet hij onder meer een aanvalsplan opstellen en werd de hoogste Belgische diplomaat in Frankrijk, de Prins van Chimay, gevraagd Franse steun te zoeken voor het plan. Deze diplomaat zag zelf niet veel in het aanvalsplan.

Een spionagemissie meldde Leopold in 1854, die toen nog kroonprins was, dat het eenvoudig zou zijn Nederland te veroveren. Het Belgische leger had de beschikking over 2127 officieren en het Nederlandse leger slechts over 1397. Volgens de spionnen waren dat bovendien voornamelijk oude mannen. Een aanval op Nederland moest razendsnel uitgevoerd worden. Amsterdam zou al in een paar dagen ingenomen moeten zijn.

Hollandse Waterlinie

Volgens de hoogste militair van de spionagemissie waren de forten van de Hollandse Waterlinie echter wel goed onderhouden. Ook de Nederlandse vaderlandsliefde kon volgens deze militair voor een probleem zorgen. Er kwam een persoonlijk onderhoud tussen Leopold en de Franse keizer Napoleon III. Wat er tijdens dit gesprek besproken of afgesproken is, is niet bekend, maar een aanval op Nederland kwam er in ieder geval nooit.

Boek: Koning Leopold II, van constitutioneel monarch tot roofridder

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×