Jan van Speijk (1802-1831) – “Dan liever de lucht in!”
Commandant Jan van Speijk verkreeg een heldenstatus doordat hij zijn schip de lucht in liet vliegen om te voorkomen dat het in vijandelijke handen kwam.
Artikelen over de Belgische Opstand van 1830. Geschiedenis, nieuws en historische achtergronden.
Hoofdartikel: Belgische Opstand (1830)
Commandant Jan van Speijk verkreeg een heldenstatus doordat hij zijn schip de lucht in liet vliegen om te voorkomen dat het in vijandelijke handen kwam.
Het Congres van Wenen (1814-1815) is een bekende politieke gebeurtenis uit de vroege negentiende eeuw. Het congres had als doel om in Europa een politieke machtsbalans te creëren...
‘Onze ex-koning, die in Den Haag zijt; Uw naam worde gehaat. Laat ons niet sterven onder de kogels van de Hollanders, maar verlos ons van uw aanwezigheid. Amen.’
Beknopte biografie van Augustin Daniel Belliard, de officier en latere ambassadeur die een belangrijke rol speelde bij het ontstaan van België.
Op 5 februari 1831 laat de Nederlandse marineofficier Jan van Speijk zijn eigen kanonneerboot exploderen in de haven van Antwerpen.
Koning Willem I was al vijftien jaar koning van zowel de Noordelijke als de Zuidelijke Nederlanden (1815). Na vijftien jaar waren veel Belgen ontevreden.
Op die dag zijn winkels en postkantoren gesloten en staat het land stil bij het feit dat op die dag in 1831 de eerste koning van België, Leopold I, de grondwettelijke eed aflegde.
De dood van de kanonneerbootcommandant deed dat Nederlands nationale besef met een klap weer opveren. Het discours ging in overtreffende trap.
Op 25 augustus 1830 breekt in Brussel de Belgische Opstand uit. De opstand zal leiden tot de definitieve splitsing van Nederland en België.
Koning Willem I wordt in 1813 de eerste koning der Nederlanden uit het huis Oranje-Nassau. Nazaat van vader des vaderlands Willem van Oranje.