Op die dag zijn winkels en postkantoren gesloten en staat het land stil bij het feit dat op die dag in 1831 de eerste koning van Belgiƫ, Leopold I, de grondwettelijke eed aflegde.
"Er is geen Belgische opstand geweest. In elk geval niet zoals het collectief geheugen het zich herinnert. Al te vaak wordt deze opstand toegeschreven aan āhet Belgische volkā. Holler kan een uitdrukking nauwelijks zijn. Er bestond geen āBelgisch volkā."
Jacobus Hojel doet onder meer verslag van de inhuldiging van Willem I in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, de Belgische opstand in Brussel in 1830 en de Tiendaagse Veldtocht.
Hebben de Oranjes iets te vieren, dan maken we vaak een kroon of feestmuts van papier om te laten zien dat we ons verbonden voelen met het Koningshuis. Zit je op school in de onderbouw en jij bent jarig dan wordt er een kroon voor je gemaakt om dit te laten zien. En wie kent niet het liedje āEen twee
Een stukje van de jas van zeeheld Jan van Speijk (1802-1831) heeft tijdens een veiling veel meer opgebracht dan verwacht. Dat heeft veilinghuis Christie’s bekendgemaakt. Het veilinghuis veilde woensdag een stuk jas van de man die op 5 februari 1831 zijn schip opblies. Hij deed dit omdat hij niet wilde dat hijzelf, de opvarenden en zijn kanonneerboot in handen van
De Belgische koning Leopold II had plannen om Nederland binnen te vallen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse journalist Kris Clerckx, zo meldt het Nederlands Dagblad vandaag.