Commandant Jan van Speijk verkreeg een heldenstatus doordat hij zijn schip de lucht in liet vliegen om te voorkomen dat het in vijandelijke handen kwam.
Het Verdrag van Londen, getekend op 19 april 1839, betekende de officiële internationale erkenning van de Belgische onafhankelijkheid. Met dit verdrag kwam er een einde aan het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Wat staat er precies in het Verdrag van Londen?
Het Congres van Wenen (1814-1815) is een bekende politieke gebeurtenis uit de vroege negentiende eeuw. Het congres had als doel om in Europa een politieke machtsbalans te creëren – een ‘balance of power’ – om te voorkomen dat er na Napoleon Bonaparte weer iemand zou opstaan die Europa kon veroveren.
‘Onze ex-koning, die in Den Haag zijt; Uw naam worde gehaat. Laat ons niet sterven onder de kogels van de Hollanders, maar verlos ons van uw aanwezigheid. Amen.’
Beknopte biografie van Augustin Daniel Belliard, de officier en latere ambassadeur die een belangrijke rol speelde bij het ontstaan van België.
Op 5 februari 1831 laat de Nederlandse marineofficier Jan van Speijk zijn eigen kanonneerboot exploderen in de haven van Antwerpen.
Koning Willem I was al vijftien jaar koning van zowel de Noordelijke als de Zuidelijke Nederlanden (1815). Na vijftien jaar waren veel Belgen ontevreden.
Op die dag zijn winkels en postkantoren gesloten en staat het land stil bij het feit dat op die dag in 1831 de eerste koning van België, Leopold I, de grondwettelijke eed aflegde.
De dood van de kanonneerbootcommandant deed dat Nederlands nationale besef met een klap weer opveren. Het discours ging in overtreffende trap.
Op 25 augustus 1830 breekt in Brussel de Belgische Opstand uit. De opstand zal leiden tot de definitieve splitsing van Nederland en België.
Koning Willem I wordt in 1813 de eerste koning der Nederlanden uit het huis Oranje-Nassau. Nazaat van vader des vaderlands Willem van Oranje.
"Er is geen Belgische opstand geweest. In elk geval niet zoals het collectief geheugen het zich herinnert. Al te vaak wordt deze opstand toegeschreven aan ‘het Belgische volk’. Holler kan een uitdrukking nauwelijks zijn. Er bestond geen ‘Belgisch volk’."
Jacobus Hojel doet onder meer verslag van de inhuldiging van Willem I in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, de Belgische opstand in Brussel in 1830 en de Tiendaagse Veldtocht.
Hebben de Oranjes iets te vieren, dan maken we vaak een kroon of feestmuts van papier om te laten zien dat we ons verbonden voelen met het Koningshuis. Zit je op school in de onderbouw en jij bent jarig dan wordt er een kroon voor je gemaakt om dit te laten zien. En wie kent niet het liedje “Een twee
Een stukje van de jas van zeeheld Jan van Speijk (1802-1831) heeft tijdens een veiling veel meer opgebracht dan verwacht. Dat heeft veilinghuis Christie’s bekendgemaakt. Het veilinghuis veilde woensdag een stuk jas van de man die op 5 februari 1831 zijn schip opblies. Hij deed dit omdat hij niet wilde dat hijzelf, de opvarenden en zijn kanonneerboot in handen van
De Belgische koning Leopold II had plannen om Nederland binnen te vallen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse journalist Kris Clerckx, zo meldt het Nederlands Dagblad vandaag.
"1-2-3-4: Hoedje van papier". Een bekend Nederlands kinderliedje. Wie zong het niet op school... Maar waar gaat het eigenlijk over?
Duitse prins en hertog, na de Belgische Opstand, de eerste Koning der Belgen: Leopold I. Ook was hij de oom van de Engelse Koningin Victoria. Leopold wordt op 16 december 1790 in Coburg, Duitsland geboren als derde zoon van de hertog van Saksen-Coburg-Saalfeld. Zijn militaire carrière begint als kleuter, wanneer hij door Catharina de Grote wordt benoemd tot kolonel in