/

Verdrag van Londen (19 april 1839)

Het Verdrag van Londen, getekend op 19 april 1839, betekende de officiële internationale erkenning van de Belgische onafhankelijkheid. Met dit verdrag kwam er een einde aan het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Wat staat er precies in het Verdrag van Londen?

Nederland erkent de Belgische onafhankelijkheid
///

Congres van Wenen (1814-1815) – Betekenis en gevolgen

Het Congres van Wenen (1814-1815) is een bekende politieke gebeurtenis uit de vroege negentiende eeuw. Het congres had als doel om in Europa een politieke machtsbalans te creëren – een ‘balance of power’ – om te voorkomen dat er na Napoleon Bonaparte weer iemand zou opstaan die Europa kon veroveren.

Zoeken naar een nieuwe “balance of power” in Europa

Belgische Opstand (1830)

Op 25 augustus 1830 breekt in Brussel de Belgische Opstand uit. De opstand zal leiden tot de definitieve splitsing van Nederland en België.

//

Jasrest zeeheld Van Speijk levert 6.250 euro op

Een stukje van de jas van zeeheld Jan van Speijk (1802-1831) heeft tijdens een veiling veel meer opgebracht dan verwacht. Dat heeft veilinghuis Christie’s bekendgemaakt. Het veilinghuis veilde woensdag een stuk jas van de man die op 5 februari 1831 zijn schip opblies. Hij deed dit omdat hij niet wilde dat hijzelf, de opvarenden en zijn kanonneerboot in handen van

///

Leopold I (1790-1865) – Koning van België

Duitse prins en hertog, na de Belgische Opstand, de eerste Koning der Belgen: Leopold I. Ook was hij de oom van de Engelse Koningin Victoria. Leopold wordt op 16 december 1790 in Coburg, Duitsland geboren als derde zoon van de hertog van Saksen-Coburg-Saalfeld. Zijn militaire carrière begint als kleuter, wanneer hij door Catharina de Grote wordt benoemd tot kolonel in