Congres van Wenen (1814-1815) – Betekenis en gevolgen

Het Congres van Wenen (1814-1815) is een bekende politieke gebeurtenis uit de vroege negentiende eeuw. Het congres had als doel om in Europa een politieke machtsbalans te creëren – een ‘balance of power’ – om te voorkomen dat er na Napoleon Bonaparte weer iemand zou opstaan die Europa kon veroveren.

Spotten met Van Speijk

De dood van de kanonneerbootcommandant deed dat Nederlands nationale besef met een klap weer opveren. Het discours ging in overtreffende trap.

Belgische Opstand (1830)

Op 25 augustus 1830 breekt in Brussel de Belgische Opstand uit. De opstand zal leiden tot de definitieve splitsing van Nederland en België.

Hoe koning Willem I in 1830 eigenzinnig België verspeelde

"Er is geen Belgische opstand geweest. In elk geval niet zoals het collectief geheugen het zich herinnert. Al te vaak wordt deze opstand toegeschreven aan ‘het Belgische volk’. Holler kan een uitdrukking nauwelijks zijn. Er bestond geen ‘Belgisch volk’."

Jasrest zeeheld Van Speijk levert 6.250 euro op

Een stukje van de jas van zeeheld Jan van Speijk (1802-1831) heeft tijdens een veiling veel meer opgebracht dan verwacht. Dat heeft veilinghuis Christie’s bekendgemaakt. Het veilinghuis veilde woensdag een stuk jas van de man die op 5 februari 1831 zijn schip opblies. Hij deed dit omdat hij niet wilde

Leopold II wilde Nederland binnenvallen

De Belgische koning Leopold II had plannen om Nederland binnen te vallen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse journalist Kris Clerckx, zo meldt het Nederlands Dagblad vandaag.

1-2-3-4: Hoedje van papier

"1-2-3-4: Hoedje van papier". Een bekend Nederlands kinderliedje. Wie zong het niet op school... Maar waar gaat het eigenlijk over?

Leopold I (1790-1865) – Koning van België

Duitse prins en hertog, na de Belgische Opstand, de eerste Koning der Belgen: Leopold I. Ook was hij de oom van de Engelse Koningin Victoria. Leopold wordt op 16 december 1790 in Coburg, Duitsland geboren als derde zoon van de hertog van Saksen-Coburg-Saalfeld. Zijn militaire carrière begint als kleuter, wanneer