Kantoor en schoolKantoor en school

Levenslang voor Khmer-leider ‘Duch’

Kaing Guek Eav – Afb: Still YouTube
Voormalig Rode Khmer-kopstuk Kaing Guek Eav – beter bekend onder de naam ‘Duch’ – is in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Volgens de president van het Cambodjatribunaal behoren de misdaden van Duch tot de “ergste in de geschiedenis”.

- ad -

De voormalige Khmer-leider werd in de zomer van 2010 al veroordeeld tot 35 jaar cel. Het hof bepaalde toen echter dat hij – om uiteenlopende redenen – maar negentien jaar van die straf hoefde uit te zitten. Zowel de aanklagers als de verdediging van Duch tekenden beroep aan. In dat hoger beroep heeft Duch nu dus een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen.

Duch erkende eerder voor het door de VN ondersteunde tribunaal verantwoordelijk te zijn geweest voor de marteling en executies van duizenden gevangenen. Tijdens het bewind van de Rode Khmer was hij directeur van de Cambodjaanse martelgevangenis S-21 in Tuol Sleng.

Het tribunaal stelt dat in de gevangenis gedurende het bewind van de Rode Khmer (1975-1979) tenminste 12.000 mensen om het leven zijn gekomen. Tijdens het bewind van de Rode Khmer werden in totaal zeker 1,7 miljoen mensen vermoord.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereOnze jongens in Indië
- Jacob ZwaanBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las