Loden doodskist gevonden bij Rome

1 minuut leestijd

Archeologen hebben in een klein plaatsje in de buurt van Rome een ongeveer 1700 jaar oude loden doodskist gevonden. Onderzoekers gaan er van uit dat in de kist de overblijfselen van een gladiator, bisschop of ander hoogstaand figuur te vinden zijn.

Archeologen van de universiteit van Michigan ontdekten de loden kist van 360 kilo onlangs bij de oude stad Gabii. De vondst is volgens de onderzoekers opmerkelijk omdat de Romeinen hun doden destijds doorgaans cremeerden en als ze werden begraven, gebeurde dat in houten kisten. Er zijn tot nu toe maar enkele loden grafkisten gevonden die bovendien veel minder lood bevatten. Vanwege het dure materiaal gaan de archeologen ervan uit dat de overledene vermoedelijk van hoge komaf was. Een gladiator of een bisschop.

Pre-Romeins

Archeologen zijn al sinds vorige zomer opgravingen aan het doen in de Latijnse stad Gabii, dat met name voor de opkomst van het Romeinse Rijk een belangrijke stad was. Wetenschappers hopen dat de opgravingen meer licht werpen op de pre-Romeinse beschaving. Het onderzoek verloopt moeizaam omdat de Romeinen in hun hoofdstad de gewoonte hadden om de beschavingen op elkaar te bouwen, waardoor de oudere beschaving niet kan worden onderzocht zonder de nieuwere te beschadigen.

De sarcofaag wordt binnenkort overgebracht naar de American Academy in Rome. Daar zal door warmtetechnieken en kleine camera’s worden uitgezocht wat zich in de loden list bevind. Wellicht kunnen christelijke symbolen wijzen op een kerkleider. Vanwege het materiaal is het lichaam waarschijnlijk goed geconserveerd.

Als bovenstaande technieken niks uitwijzen wordt de kist onderzocht met behulp van een MRI-scan, waarmee eerder al mummies zijn onderzocht. Dat onderzoek is echter erg duur.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×