Ontdekking Lucy de Australopithecus herdacht door Google

Een rechtop lopende mensachtige
2 minuten leestijd
Lucy de Australopithecus - Google Doodle
Lucy de Australopithecus - Google Doodle

Dinsdag is het 41 jaar geleden dat in het oosten van Afrika het skelet van de mensachtige Australopithecus afarensis, beter bekend als Lucy, werd ontdekt. Google staat de hele dag bij dat feit stil met een speciaal logo op zijn startpagina, een zogenaamde Google Doodle.

Reconstructie van 'Lucy de Australopithecus' (cc - Cicero Moraes)
Reconstructie van ‘Lucy de Australopithecus’ (cc – Cicero Moraes)
De eerste resten van deze tot dan toe onbekende soort werden op 24 november 1974 in Noord-Ethiopië ontdekt door Donald Johanson, Yves Coppens en Tim White in de Danakildepressie. De antropologen vermoedden dat het om de resten van een vrouw ging en noemden haar daarom “Lucy”, naar “Lucy in the Sky with Diamonds”, een bekend nummer van de Beatles dat tijdens de expeditie veel werd gedraaid.

De onderzoekers vonden bij de rivier de Awash als eerst een stuk armbot. Daarna werden meer resten gevonden, waaronder fragmenten van de armbeenderen, een dijbeen en ribben. Uiteindelijk werd meer dan veertig procent van het complete skelet gevonden.

Lucy leefde ongeveer 3,2 miljoen jaar geleden in de zogenaamde Afardriehoek, in het huidige Ethiopië. Ze was circa 110 centimeter lang en woog iets minder dan dertig kilo. De ontdekking was wereldnieuws omdat de stand van Lucy’s bekken aantoonde dat ze rechtop moest hebben gelopen. Ze werd daarmee de oudst bekende mensaap die op twee benen liep.

Lucy de Australopithecus

Skelet van Lucy
Skelet van Lucy
Voor de ontdekking van Lucy was men er nog van overtuigd dat de eerste mensen dankzij hun intelligentie besloten dat rechtop lopen eigenlijk ook wel handig was. De handen konden daarmee voor andere zaken gebruikt worden, bijvoorbeeld om gereedschappen te bedienen of wapens te maken. Rechtop lopen maakte het leven daarmee makkelijker. Lucy de Australopithecus veranderde dit beeld. Deze mensaap liep immers ook al rechtop.

Na bestudering van het middenvoetsbeen van Lucy concludeerden onderzoekers dat de Australopithecus afarensis waarschijnlijk vooral op de grond leefde. Later zijn er ook nog resten gevonden in Tanzania en Kenia. De herseninhoud van de soort is vergelijkbaar met die van een chimpansee.

In de Google Doodle is Lucy te lopend te zien, tussen een modern mens en een chimpansee in.

24 november is overigens ook de dag waarop Charles Darwin zijn beroemde werk On the Origin of Species publiceerde. Hierin deed de bioloog zijn evolutietheorie uit de doeken.

Lucy: 3.2 Million Year Old Mother of Man – BBC

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×