Maak kennis met (huur)soldaat Carlos

1 minuut leestijd

De schedel van ‘Carlos’ (Foto’s: Centre Céramique)
Bij Centre Céramique in Maastricht kan sinds donderdag kennis gemaakt worden met Carlos, een soldaat die sneuvelde tijdens het Beleg van Maastricht van 1579.

Enkele jaren geleden werden in een tuin in de Maastrichtse woonwijk Campagne zeven skeletten gevonden. Het bleek om eeuwenoude graven uit de Tachtigjarige Oorlog te gaan. Na onderzoek werd duidelijk dat de graven dateerden uit 1579, het jaar dat hertog Alexander Farnese (de latere hertog van Parma) Maastricht weer voor Spanje wilde veroveren.



Zo heeft Carlos er volgens de onderzoekers ongeveer uitgezien

Hoewel de inwoners van de stad zich enkele maanden heldhaftig verdedigden werd Maastricht op 29 juni 1579 ingenomen. Een traumatische gebeurtenis voor de stad. Door moord, honger, ziekte en emigratie werd de bevolking van Maastricht gehalveerd.

In 2009 opperde Niveau magazine het idee een gelaatsreconstructie te laten maken van een van de schedels die in Maastricht waren gevonden. Dankzij samenwerking tussen het magazine, de Academie voor Beeldende Kunsten en Centre Céramique heeft een van de soldaten die deelnam aan het Beleg van Maastricht nu een gezicht gekregen.

Een reconstructie van deze soldaat, die door het onderzoeksteam Carlos werd genoemd, is sinds donderdag in Centre Céramique te bewonderen. Bezoekers kunnen in de gratis behalve het eindresultaat ook verschillende andere tussenstappen van de gelaatsreconstructie bekijken.

Of ‘Carlos’ echt een Spanjaard was die vocht onder Farnese, of een huursoldaat uit Midden of Oost-Europa, is niet bekend. Carlos is tot en met 15 oktober 2010 in Maastricht te zien.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×