Machtigste vrouw Rode Khmer vrijgelaten

1 minuut leestijd

Ieng Thirith – Foto: Cambodja Tribunaal
Het Cambodja-tribunaal heeft de 80-jarige Ieng Thirith vrijgelaten. Ze zou te ziek zijn om nog te worden berecht.

Dat Ieng Thirith niet berecht zou worden was al sinds eind vorig jaar bekend, maar nu is ze dus ook op vrije voeten gesteld. In de jaren zeventig was ze de belangrijkste vrouw binnen de Rode Khmer. Ze werd verdacht van misdaden tegen de menselijkheid, genocide en moord. Volgens de rechtbank kan ze niet berecht worden vanwege haar geestelijke gesteldheid. Ieng Thirith lijdt aan dementie en heeft mogelijk Alzheimer.

Veel overlevenden van het Rode Khmer-regime zijn boos over de vrijlating. Ieng Thirith mag Cambodja voorlopig niet verlaten. Mogelijk wordt ze nog opgeroepen door het tribunaal.

Ieng Thirith is de echtgenote van oud-minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary. Hij moet, samen met twee andere voormalige leiders van de Rode Khmer, nog wel terechtstaan voor het tribunaal.

Democratisch Kampuchea

De Rode Khmer, de militaire tak van de Communistische Partij, kwam in 1975 in Cambodja aan de macht. Het land kreeg toen officieel de naam Democratisch Kampuchea en werd onder leiding van premier Pol Pot vrijwel hermetisch van de buitenwereld afgesloten. De regering dwong duizenden inwoners van steden naar het platteland te gaan om daar land te gaan ontginnen en in eigen levensonderhoud te gaan voorzien. Het inwoneraantal van hoofdstad Phnom Penh daalde hierdoor in enkele jaren tijd van 300.000 tot ongeveer 23.000.

De gedwongen bevolkingsverplaatsingen gingen gepaard met massa-executies en daarnaast hadden de Cambodjanen onder meer te kampen met een grote hongersnood. Honderdduizenden Cambodjanen stierven de hongerdood. Tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer kwamen naar schatting ongeveer twee miljoen mensen om het leven.

De hoogste leider van de militaire communistische organisatie, Pol Pot, overleed in april 1998 in de jungle van Cambodja.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×