Meermanno opent speciale zaal voor bijzondere boekvormen

Bibliotheca Thurkowiana Minor – Foto: Meermanno
Museum Meermanno in Den Haag opent zaterdag een nieuwe tentoonstellingszaal, speciaal voor bijzondere boekvormen.

De Bibliotheca Thurkowiana Minor, een miniatuurbibliotheek met 1515 miniboekjes van Guus Thurkow (1942-2011), zal in deze zaal een belangrijke plaats innemen. Museum Meermanno verwierf deze bijzondere miniatuurbibliotheek een jaar geleden.


De bibliotheek is gebouwd door Guus en Luce Thurkow. Op 1 januari 2001 besloten zij een bibliotheek voor miniatuurboeken te laten bouwen naar het voorbeeld van beroemde zeventiende- en achttiende-eeuwse Nederlandse poppenhuizen. Uitgaande van de maximale grootte van een miniatuurboek van 76 millimeter werd gekozen voor een schaal van 1 op 4.

- advertentie -

De bibliotheek is klassiek ingedeeld in rubrieken als Historia Naturalis en Musica, en een enkele meer moderne categorie als Photographia. Een onderdeel van de miniatuurbibliotheek dat alleen onder begeleiding en op afspraak kan worden getoond, is L’enfer (De Hel), oftewel de ‘geheime boekenkast’ met de rubriek Erotica.

Vroege voorbeelden

In de nieuwe zaal op de tweede verdieping van het museum zijn naast een selectie bijzondere uitgaven van de Catharijne Pers, enkele hele vroege voorbeelden van miniatuurboekjes te zien uit ongeveer 1800.

Ook worden er boekjes getoond die in het teken staan van de tentoonstelling Gewapend met kennis, die tot en met 15 september 2013 te zien is in het museum. Tot slot is er een vitrine ingericht met bijzondere miniatuurkinderboekjes. In de toekomst zullen er steeds wisselende verzamelingen bijzondere boekvormen getoond worden in deze zaal.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: