Dark
Light

Meermanno opent speciale zaal voor bijzondere boekvormen

1 minuut leestijd

Bibliotheca Thurkowiana Minor – Foto: Meermanno
Museum Meermanno in Den Haag opent zaterdag een nieuwe tentoonstellingszaal, speciaal voor bijzondere boekvormen.

De Bibliotheca Thurkowiana Minor, een miniatuurbibliotheek met 1515 miniboekjes van Guus Thurkow (1942-2011), zal in deze zaal een belangrijke plaats innemen. Museum Meermanno verwierf deze bijzondere miniatuurbibliotheek een jaar geleden.


De bibliotheek is gebouwd door Guus en Luce Thurkow. Op 1 januari 2001 besloten zij een bibliotheek voor miniatuurboeken te laten bouwen naar het voorbeeld van beroemde zeventiende- en achttiende-eeuwse Nederlandse poppenhuizen. Uitgaande van de maximale grootte van een miniatuurboek van 76 millimeter werd gekozen voor een schaal van 1 op 4.

De bibliotheek is klassiek ingedeeld in rubrieken als Historia Naturalis en Musica, en een enkele meer moderne categorie als Photographia. Een onderdeel van de miniatuurbibliotheek dat alleen onder begeleiding en op afspraak kan worden getoond, is L’enfer (De Hel), oftewel de ‘geheime boekenkast’ met de rubriek Erotica.

Vroege voorbeelden

In de nieuwe zaal op de tweede verdieping van het museum zijn naast een selectie bijzondere uitgaven van de Catharijne Pers, enkele hele vroege voorbeelden van miniatuurboekjes te zien uit ongeveer 1800.

Ook worden er boekjes getoond die in het teken staan van de tentoonstelling Gewapend met kennis, die tot en met 15 september 2013 te zien is in het museum. Tot slot is er een vitrine ingericht met bijzondere miniatuurkinderboekjes. In de toekomst zullen er steeds wisselende verzamelingen bijzondere boekvormen getoond worden in deze zaal.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Ook interessant?


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×