‘Mengele creëerde Arisch tweelingdorp’

1 minuut leestijd
Mengele in 1944 (Publiek Domein - wiki)
Mengele in 1944

Volgens de Argentijnse historicus Jorge Camarasa creëerde nazi-arts Josef Mengele na de Tweede Wereldoorlog een ’tweelingdorp’ in het Braziliaanse dorpje Candido Godoi.

Camarasa doet al jaren onderzoek naar de vlucht van nazi’s naar Zuid-Amerika. De afgelopen jaren voerde hij vele gesprekken met inwoners van het dorpje Candido Godoi. Hieruit concludeerde hij dat Josef Mengele (1911-1979) geregeld in het dorp aanwezig was en zich daar onder de naam Rudolph Weiss voordeed als veearts. Aanvankelijk zou hij alleen dieren hebben verzorgd, later ook zwangere vrouwen.

In het dorp baart gemiddeld een op de vijf zwangere vrouwen een tweeling. Een zeer hoog gemiddelde. Daarnaast is opvallend dat een aanzienlijk aantal van de tweelingen blond haar en blauwe ogen heeft.

De nazi-arts Josef Mengele werkte vanaf 1943 in concentratiekamp Auschwitz en kreeg daar de bijnaam ‘Engel des Doods’ vanwege gruwelijke medische experimenten die hij er uitvoerde, onder meer op tweelingen. In het Braziliaanse dorp Candido Godoi zou hij de geboorte van een Arisch ras geprobeerd hebben te stimuleren. Volgens historicus Jorge Camarasa behandelde Mengele zwangere vrouwen in het dorp tijdens hun zwangerschap en diende hij ze verschillende soorten drugs toe. Hij noemt Candido Godoi ‘Mengeles persoonlijke laboratorium’.

In het Braziliaanse dorpje wordt het hoge aantal tweelingen om de zoveel tijd gevierd. Candido Godoi heeft ook een zogenaamd Tweeling-museum. Jorge Camarasa beschrijft zijn bevindingen in het onlangs verschenen boek Mengele: De Engel des Doods in Zuid-Amerika.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×