Mens gebruikt al 3,4 miljoen jaar stenen gereedschap

1 minuut leestijd

Na bestudering van twee zoogdierbotten concluderen wetenschappers dat de mens al veel langer stenen gereedschap gebruikt dan tot nu toe werd gedacht.

De wetenschap ging er lange tijd van uit dat mensen ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden stenen gereedschap begonnen te gebruiken. Paleontologen hebben in de Afar-driehoek Ethiopië in een aardlaag van 3,4 miljoen jaar oud nu echter twee botten van zoogdieren met kleine inkepingen gevonden. Volgens de onderzoekers zijn die beschadigingen ontstaan door tussenkomst van mensen. De wetenschappers hebben hun onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Op de botten zijn twee verschillende soorten beschadigingen gevonden. Krassen op de botten zijn volgens de wetenschappers ontstaan toen mensen het vlees met stenen gereedschap van het bot afschraapten. Deuken in het bot zouden ontstaan zijn doordat mensen met een steen op de botten sloegen om bij het merg te komen. De gevonden botten zijn van een antilope en een runderachtige.

Onduidelijk is of de mensen het stenen gereedschap zelf maakten of dat ze gewoon stenen gebruikten die ze in de omgeving vonden. De onderzoekers gaan er van uit dat de sporen op de botten achtergelaten zijn door de Australopithecus afarensis, een van de oudst bekende mensensoorten. De vondst toont niet alleen dat deze soort in staat was stenen gereedschap te gebruiken, maar ook dat de soort al vlees at.

De Australopithecus leefde van ongeveer 3,9 tot 3 miljoen jaar geleden in de zogenaamde Afar-driehoek in het huidige Ethiopië. In deze regio zijn al veel vaker sporen van oermensen aangetroffen. Enkele jaren geleden werden er delen van het skelet van oermens Kadanuumuu gevonden. Deze verre voorouder van de mens leefde 400.000 jaar voor het beroemde oermens Lucy. Onlangs werd bekend dat deze Kadanuumuu ongeveer 3,6 miljoen jaar geleden al in staat was rechtop te lopen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×