Het is moeilijk voorstelbaar met de huidige overbevolking, maar 1,2 miljoen jaar geleden dreigde de vroege mens uit te sterven. Volgens de universiteit van Utah woonden er rond die tijd maar 18.500 seksueel actieve mensen op aarde. Dat meldt de New York Times.
Volgens wetenschapper Lynn Jorde van de universiteit van Utah in Salt Lake City bestond de groep mensen in die tijd onder meer uit de homo erectus (rechtopgaande mens) en de homo ergaster, die waarschijnlijk alleen in Oost-Afrika voorkwam. De onderzoeker publiceerde zijn onderzoek deze week in Proceedings of the National Academy of Sciences.
In totaal waren er volgens Jorde ruim een miljoen jaar geleden geleden 55.500 mensen op aarde. Daarvan waren er echter slechts 18.500 seksueel actief en daarmee in staat de mensheid in stand te houden. Jorde baseert zijn conclusie op basis van genetisch onderzoek. Onder meer de zogenaamde ‘springende genen’ en de variaties in het DNA kunnen een indruk geven van de populatie in die tijd.
Volgens Jorde nam het aantal mensen pas weer toe, toen de soorten zich vanuit Afrika over de wereld gingen verspreiden. Ongeveer 10.000 jaar geleden kwam er een explosie in het aantal mensen, door de ontwikkeling van de landbouw. Inmiddels wonen er op aarde bijna zeven miljard mensen.
Jorde denkt dat met name natuurrampen verantwoordelijk waren voor het kleine aantal mensen. Al eerder werd ontdekt dat door verschillende catastrofale gebeurtenissen als vulkaanuitbarstingen grote groepen mensen en zelfs hele soorten uitstierven.