Het vijftiende-eeuwse koggeschip in de IJssel bij Kampen is vandaag succesvol gelicht. Dit heeft Rijkswaterstaat vanmiddag bekendgemaakt. De lichting van het schip, waar sinds de ontdekking ervan in 2012 hard aan is gewerkt, werd gevolgd door ruim duizend belangstellenden.
Het schip gaat volgende week over water op transport naar Batavialand in Lelystad, waar onderzocht wordt of het geconserveerd kan worden. Naast het NieuwLand Erfgoedcentrum aan de Oostvaardersdijk is speciaal hiervoor een conserveringsstation met een natte en een droge ruimte gebouwd.
Allereerst wordt onderzocht of de staat van de IJsselkogge zodanig is dat deze – voorzichtig – kan worden gedroogd. Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zullen hierover gezamenlijk een besluit nemen. Dit onderzoek, uitgevoerd door Stichting Batavialand, duurt tot juni van dit jaar. Conservering duurt vervolgens zo’n drie jaar. Het publiek kan de werkzaamheden in Lelystad volgen.
Wouter Waldus, projectleider en onderwaterarcheoloog namens de aannemerscombinatie Isalacogghe:
“Dat we de IJsselkogge in z’n geheel en in een keer konden lichten, is een fantastische prestatie van het hele team. Het wrak kan een symbool worden van onze rijke maritieme geschiedenis en ik verwacht dat veel mensen, jong en oud, zich zullen verwonderen en gaan genieten van het fascinerende verhaal van dit schip uit de Hanzetijd”.
Zie ook: Eerdere berichtgeving over de IJsselkogge
Meer archeologie
Boek: Schatten en scheepswrakken