Tijdens een opgraving in Rotterdam zijn resten gevonden van een middeleeuwse sluisvliet. De vondst werpt licht op de vroege geschiedenis van de stad.
De opgraving vindt plaats op het terrein waar de komende jaren een groot woongebouw moet komen: RottaNova. Het is de plek waar Rotterdam is ontstaan. Hier stroomde het riviertje de Rotte en ontstond zo’n duizend jaar geleden een dorpje genaamd Rotta. Omdat het riviertje geregeld voor wateroverlast zorgde, verlieten de bewoners hun dorp. Pas in de dertiende eeuw keerden mensen in dit gebied terug. Om wateroverlast te overkomen werden verschillende dijken aangelegd en er kwam een dam (Rottadam) met verschillende sluizen die water konden lozen op de Maas.
Op de vindplaats van de sluisvliet stond tot voor kort nog een na-oorlogs gebouw. Vanwege de plannen voor een nieuwe woontoren werd dat gebouw echter afgebroken. Dit bood archeologen de mogelijkheid om de grond te onderzoeken. De kans om een intacte sluis te vinden werd vooraf niet heel groot geacht, omdat de grond in dit gebied, zeker in de periode direct na de Tweede Wereldoorlog, veelvuldig open lag en werd verstoord.
Beerputten
De gevonden sluisvliet is gemaakt van baksteen. De binnenzijde is van natuursteen. Archeologen doen nog enkele maanden onderzoek. De hoop is onder meer plattegronden van oude huizen te vinden of beerputten, die een indruk kunnen geven van het dagelijks leven van de vroegere bewoners. In juni moet het archeologisch onderzoek voltooid zijn. Dan begint namelijk de bouw van de woontoren.
Bronnen ▼
-https://www.facebook.com/archeologie010?locale=nl_NL
-https://www.ad.nl/rotterdam/op-de-plek-waar-de-wieg-van-rotterdam-stond-hebben-gravers-direct-beet-eeuwenoud-stukje-stad-blootgelegd~ac76d091/
-https://www.trouw.nl/binnenland/archeologen-vinden-middeleeuwse-sluisvliet-op-plek-waar-de-stad-rotterdam-is-ontstaan~b8af54bf/