Miljoenen voor een paar cent

Bij een veiling in Orlando zijn twee Amerikaanse centstukken uit 1792 en 1793 geveild voor respectievelijk 2,6 en 2,35 miljoen dollar.


De munt uit 1793 is in Amerika ook bekend als de “chain cent”, omdat op de achterzijde een ketting is te zien met vijftien schakels. Deze staan symbool voor de eenheid van de vijftien Amerikaanse die op dat moment de Verenigde Staten van Amerika vormden.

In 1879 werd de zeldzame munt voor het eerst geveild. Toen werd hij afgehamerd op 76 dollar.

Controversieel

Volgens veilinghuis Heritage Auctions zijn er maar weinig exemplaren van deze munt geslagen omdat het ontwerp voor controverse zorgde. Sommigen zagen in de kettingen namelijk een verwijzing naar de slavernij.

- advertentie -

Op de munt uit 1792, die voor 2,6 miljoen dollar werd verkocht, is een afbeelding te zien van Lady Liberty, waarop ook het Vrijheidsbeeld in New York is gebaseerd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen FryDe jodenvervolging in foto'sDe Bourgondiërs - Bart Van LooWij zijn de Bickers - Simone van der Vlugtt Hooge Nest - Roxane van IperenVietnam - Max HastingsBoerhaave botanicus - Margreet WesselingHet gedroomde Noorden - Adwin de KluyverVet oud - Gouden EeuwDe zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: