‘Mini Lisa’, een Mona Lisa van 30 microns groot

1 minuut leestijd
De 'Mini Lisa' - Foto: Georgia Tech
De 'Mini Lisa' - Foto: Georgia Tech

Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd een extreem kleine kopie van de Mona Lisa te maken. De kopie is slechts dertig microns ‘groot’. Ter vergelijking: een gemiddelde mensenhaar heeft een dikte van ongeveer zeventig micron.

De 'Mini Lisa' - Foto:  Georgia Tech
De ‘Mini Lisa’ – Foto: Georgia Tech
De bijzondere kopie van het meesterwerk van Leonardo Da Vinci is gemaakt door wetenschappers van Georgia Tech, een Amerikaanse universiteit in Atlanta. Ze maakten de ultrakleine Mona Lisa met een atoomkrachtmicroscoop.

Met behulp van een speciale techniek (ThermoChemical NanoLithography) werd de kopie van het meesterwerk pixel voor pixel gemaakt door steeds een klein stukje te verwarmen. Hierdoor ontstonden kleine chemische reacties.

Warmte

De wetenschappers wisten deze processen zo te sturen dat uiteindelijk een zeer kleine kopie van de Mona Lisa ontstond. De hoeveelheid warmte die toegepast werd bepaalde de kleur: hoe hoger de temperatuur, hoe lichter de kleur werd.

Boek: The Notebooks of Leonardo Da Vinci

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×