Dark
Light

Minister Kaag verwijst Prinsjesdagkoffer naar museum

Auteur:
1 minuut leestijd
Het Prinsjesdagkoffertje in 2014
Het Prinsjesdagkoffertje in 2014 (Rijksoverheid/Valerie Kuypers - wiki)

Het koffertje waar op Prinsjesdag al meerdere decennia de rijksbegroting in wordt meegenomen, wordt als het aan minister Kaag ligt vervangen door een nieuw ‘lichter en duurzamer’ exemplaar. Het huidige koffertje doet al dienst sinds 1964 en is inmiddels door zestien ministers van Financiën gebruikt.

Het Prinsjesdagkoffertje
Het eerste Prinsjesdagkoffertje – Foto: Belasting & Douane Museum
Het gaat niet om het eerste Prinsjesdagkoffer. De traditie begon op Prinsjesdag in 1946 toen minister Lieftinck besloot de eerste naoorlogse begroting in stijl aan te bieden. Hij liet daarvoor een eenvoudig bruinleren koffertje kopen waarop vervolgens met letters van goud ‘Derde dinsdag in september’ op werd geschreven. Een paar jaar later ‘schilderde’ men de tekst er met goudverf op, omdat de letters loslieten.

Duurzamer?

Deze historische koffer, tegenwoordig te zien in het Belasting & Douane Museum in Rotterdam, werd in 1964 vervangen door het huidige exemplaar. Minister Kaag liet dinsdagavond in de talkshow Jinek weten het tijd te vinden voor een ander model en de voorkeur te geven aan een lichter en duurzamer exemplaar. Op social media is veel kritiek te horen op dat voornemen. Gebruikers wijzen erop dat het juist duurzaam is om een voorwerp lang te blijven gebruiken.

×