Een menselijke schedel uit de collectie van het Wereldmuseum in Leiden is teruggekeerd naar Mexico. De overdracht vond afgelopen donderdag plaats bij de de Mexicaanse ambassade, nadat minister Bruins had ingestemd met een officieel verzoek tot teruggave.
De schedel, vermoedelijk van Mixteekse afkomst, werd in de jaren zestig van de twintigste eeuw aangekocht en maakte jarenlang onderdeel uit van de collectie van het Wereldmuseum. Bijzonder is dat de schedel is ingelegd met mozaïekstenen. Hoewel zowel de schedel als de stenen een oude herkomst hebben, wees onderzoek uit dat de gebruikte lijm uit de twintigste eeuw dateert, waardoor het object een recente samenstelling is.
Mexico had specifiek om de teruggave van de schedel verzocht. Hoewel menselijke resten “vanwege de ethische context” niet onder het reguliere beleid voor teruggave van koloniale objecten vallen, bekijkt Nederland per geval bij dergelijke aanvragen steeds of overdracht desondanks toch mogelijk is.
De overdracht past in een bredere trend van de terugkeer van objecten naar hun land van oorsprong.
Mixteken
De Mixteken zijn een inheems volk in het huidige Zuid-Mexico, voornamelijk in de deelstaten Oaxaca, Guerrero en Puebla. De cultuur staat van oudsher bekend om zijn verfijnde kunst, architectuur en sociale organisatie. De cultuur ontwikkelde een complexe samenleving met een eigen schrift, en de culturele invloed van de Mixteken strekte zich uit over verschillende andere Meso-Amerikaanse culturen. De Mixteken waren ook beroemd om hun vakmanschap in het maken van goud- en zilveren voorwerpen. In de loop van de vijftiende eeuw werden het volk onderworpen door de Azteken die vervolgens een dominante macht in centraal Mexico werden.