Mogelijk nog 1085 oorlogsvliegers in Nederlandse grond

In Nederland liggen mogelijk nog stoffelijke overschotten van 1085 bemanningsleden van vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS en de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945.

Op een overzichtskaart is te zien dat met name in Zuid-Nederland nog veel vliegers vermist worden. Ook rondom Arnhem en Nijmegen liggen mogelijk nog veel vliegtuigwrakken in de grond. Op de kaart staan de namen van in totaal 247 Duitse vliegers, 228 Amerikanen en 600 bemanningsleden die vlogen namens de Britse RAF. In Nederland zijn ook tientallen graven waar onbekende soldaten zijn begraven. Mogelijk is een deel van de oorlogsvliegers daar te ruste gelegd.

De analyse is gebaseerd op het digitale Verliesregister van Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 waarin ruim 7.000 crashes zijn opgenomen.

Nabestaanden van slachtoffers gaan nog geregeld op bezoek naar wrakken. Gemeenten zijn daar niet altijd blij mee, zo meldt de NOS. In totaal zijn er in Nederland 501 nooit afgegraven crashlocaties.

- advertentie -

Maandag plaatste Historiek een bericht over een zoektocht van nabestaanden van een Nieuw-Zeelander. Zij denken in Nederland de locatie te hebben gevonden waar hun familielid overleed, maar krijgen van de grondeigenaar geen toestemming om de resten op te graven.

Boek: De luchtoorlog van mei 1940

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: