Dark
Light

De uitvinding van de muizenval

Auteur:
2 minuten leestijd
Muizenval
Muizenval (Publiek Domein - wiki)

Het is ongetwijfeld een lief dier, maar de muis kan wel voor veel overlast zorgen. Muizen kunnen ziekten overbrengen en huizen vervuilen met uitwerpselen en urine. De dieren buiten de deur houden is soms echter een hele klus. Slechts een heel klein kiertje is voor de muis namelijk al voldoende om een woning binnen te komen. In de bestrijding van de muis heeft de mens in de kat sinds mensenheugenis een trouwe bondgenoot. Daarnaast wordt nog altijd veel gebruik gemaakt van de ouderwetse muizenval.

Hiram Stevens Maxim, uitvinder van de muizenval
Hiram Stevens Maxim, uitvinder van de muizenval (Publiek Domein – wiki)
De traditionele muizenval, bestaande uit een plankje met daarop een metalen beugel met een veer, zou rond 1880 zijn uitgevonden door Hiram Stevens Maxim, vooral bekend van het naar hem vernoemde Maximgeweer, het eerste mobiele volautomatische machinegeweer. Naar verluidt ontwikkelde deze Amerikaan (die later naar Engeland verkaste en de Britse nationaliteit kreeg) al op zijn veertiende een muizenval. Deze val werd getest bij een korenmolen en bleek erg effectief. Het ontwerp van zijn muizenval (mousetrap) lijkt sterk op de muizenvallen zoals we die vandaag kennen. De muis wordt bij deze val met een stukje eten naar het plankje gelokt. Wanneer de muis vervolgens een hap neemt van het eten, schiet een sterke veer los waardoor de klem dichtslaat. Het is de bedoeling dat het hierna snel gebeurd is met de muis. De klem slaat hard dicht en plet de ruggengraat, schedel of ribben van het dier.

Traditioneel wordt er een klein beetje kaas in de muizenval gelegd. In de praktijk werkt pindakaas, chocola of een stukjeworst echter beter.

Diervriendelijke muizenvallen

Muizenval waarin de muis levend gevangen wordt
Muizenval waarin de muis levend gevangen wordt (CC BY-SA 3.0 – wiki)
Tegenwoordig bestaan er ook diervriendelijkere muizenvallen. Zo ontwikkelde het bedrijf Rentokil bijvoorbeeld een muizenval die werkt met radarstralen. Deze val bestaat uit een buis met twee ingangen, waar muizen eenvoudig in kunnen lopen. Als de muis twee infrarode stralen breekt, wordt een schakelaar in werking gesteld die de twee ingangen onmiddellijk afsluit. Vervolgens wordt een kleine hoeveelheid kooldioxide vrijgelaten, waardoor de muis binnen maximaal een minuut sterft. Volgens de makers is deze variant veel diervriendelijker dan de muizenval met veer.

Nog diervriendelijker zijn uiteraard de muizenvallen die de muis niet doden. Veelgebruikt zijn bijvoorbeeld kooitjes die automatisch dicht gaan als er een muis in zit. Deze gevangen muizen worden hierna door de huiseigenaar weer vrijgelaten. De kans bestaat dan echter wel dat de muis meerdere keren terugkeert.

Ook interessant: Douglas Engelbart en de uitvinding van de computermuis
Handig: Lijst van uitvindingen

Een heel enkele muis weet de ouderwetse muizenval te overleven:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

×