Egyptische archeologen hebben in de oase Bahariya veertien graftombes uit de derde eeuw voor Christus gevonden.
Op de plek waar de vondst gedaan werd moet een jeugdcentrum gebouwd worden en voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden onderzochten archeologen de locatie. Gevonden zijn veertien Grieks-Romeinse graftombes daterend uit ongeveer de derde eeuw voor Christus. De onderzoekers houden het voor mogelijk dat in de omgeving meer graftombes te vinden zijn.
De Egyptische oase Bahariya bevindt zich op ongeveer driehonderd kilometer ten zuidwesten van Caïro. De omgeving waar de tombes zijn gevonden is inmiddels overgedragen aan de oudheidkundige dienst van Egypte.
In een versierde gipsen sarcofaag vonden de archeologen een mummie aan. Deze mummie is klein, ongeveer een meter lang, en van een vrouw of meisje. Hoe oud de mummie precies is staat nog niet vast, maar duidelijk is wel dat vrouw geleefd moet hebben in de Grieks-Romeinse tijd, ongeveer 2300 jaar geleden.
Archeologen vonden verder onder meer vier gipsen gezichtsmaskers en een gouden voorwerp waarin de namen van de zonen van Horus zijn gegraveerd. De vier zonen van Horus (Amset, Doeamoetef, Hapy en Kebehsenoef) speelden een belangrijke rol in de dodencultus van het Oude Egypte. De vondst van de inscriptie toont aan dat de Egyptische religie ook in de Grieks-Romeinse tijd invloed had. Volgens de overlevering zouden de zonen van Horus de maag, lever, darmen en longen van de doden beschermen.
In Bahariya zijn vaker mummies gevonden. De beroemde Egyptoloog Zahi Hawass maakte in 1996 de vondst van zeventien tombes en ongeveer 250 mummies bekend. Deze vondst werd gedaan in de zogenaamde Vallei van de Gouden Mummies in Bahariya.