Museum De Lakenhal uit Leiden heeft op een veiling in Londen een zeldzaam, abstract schilderij aangekocht van Theo van Doesburg. Het gaat om het werk Contra-compositie VII. De Nederlandse kunstenaar maakte het schilderij in 1924 in Parijs, in de hoogtijdagen van De Stijl.
Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat Theo van Doesburg in 1917 in Leiden het tijdschrift De Stijl oprichtte. Leiden is de bakermat De Stijl. Van 1916 tot 1921 woonde Theo van Doesburg in de stad. Van hieruit ontwikkelde hij zijn avant-garde kunst en bouwde hij aan een Europees netwerk van vernieuwende kunstenaars, architecten en vormgevers.
Museum De Lakenhal heeft vijftig werken in de collectie die het ontstaan van De Stijl belichten, maar beschikte tot nu toe nog niet over een “iconisch topstuk”. Het museum over de aanwinst:
“Contra-Compositie VII is een aansprekend voorbeeld van De Stijl, zoals die door Theo van Doesburg gepropageerd werd. In het schilderij is duidelijk de invloed van Piet Mondriaan te zien, met wie hij na zijn vestiging in Parijs in oktober 1923 gedurende een korte periode intensief optrok. De visuele kwaliteit en de moderne uitstraling van Contra-Compositie VII maken in één klap duidelijk hoe krachtig de verandering was waar Theo van Doesburg en zijn tijdgenoten voor stonden.”
Anders dan bijvoorbeeld Mondriaan, beoefende Van Doesburg vele verschillende disciplines en schilderde hij relatief weinig. Tot nu toe bevonden zich in Nederlandse museale collecties in totaal slechts vijf abstracte schilderijen van zijn hand uit de jaren twintig. De beste schilderijen uit die tijd werden door zijn weduwe Nelly van Doesburg in 1947/48 verkocht aan musea en verzamelaars in de Verenigde Staten, tijdens een reis die zij maakte op uitnodiging van haar goede vriendin Peggy Guggenheim. Ook Contra-Compositie VII behoorde tot die reeks. Met de aankoop van dit schilderij komt het werk nu naar Nederland.
Hoeveel er voor het schilderij is betaald, is niet bekendgemaakt.