Op het vernieuwde oorlogsmonument in het Gelderse Wehl komen de namen van ongeveer dertig Duitse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden.
“We willen niet voorop lopen, of zeggen ‘kijk Wehl is de eerste die dit doet'”, benadrukt Willem Berendsen van de Oudheidkundige Vereniging Wehl. “Het werd gewoon wel eens tijd”.
Op het vernieuwde monument komen ook de namen van ongeveer achttien burgerslachtoffers. Een aantal van hen is van Joodse afkomst.
De gemeente Wehl werd in 2005 samengevoegd met de gemeente Doetinchem. De Oudheidkundige Vereniging Wehl besloot toen dat de dodenherdenking in Wehl moest blijven bestaan en richtte een Werkgroep Herdenken op. In deze werkgroep namen afgevaardigden uit verschillende maatschappelijke organisaties van Wehl plaats.
“We onderhouden al jaren goede betrekkingen met de Duitse plaats Raesfelt”, vertelt Willem Berendsen. Afgevaardigden uit die Duitse gemeente, waaronder de burgemeester en leden van de plaatselijke Heimatverein, woonden de dodenherdenking in Wehl al meerdere keren bij. Berendsen: “Tijdens die herdenkingen worden ook altijd de namen van de Duitse militairen genoemd”.
In totaal sneuvelden er tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer dertig Duitse militairen in de omgeving van Wehl. De meesten van hen kwamen om tijdens de bevrijding van de Achterhoek op 1 en 2 april 1945.
‘Een natuurlijk proces’
Toen onlangs duidelijk werd dat het oorlogsmonument van Wehl moest worden vernieuwd, kwam de Werkgroep Herdenken bij elkaar en werd met elkaar gesproken over de invulling van het te vernieuwen monument. Berendse vertelt dat de leden van de werkgroep het er al snel over eens waren dat ook de namen van bij Wehl gesneuvelde geallieerde militairen een plek op het monument moesten krijgen. Maar wat te doen met de Duitse militairen die bij Wehl sneuvelden? “Iedereen was het er over eens dat de namen van deze Duitse slachtoffers ook op het monument moesten worden genoemd”, aldus Berendse. “Hun namen worden ook al jaren genoemd tijdens de herdenkingen”.
Berendse benadrukt dat de Oudheidkundige Vereniging niet per se voorop wil lopen met het eerste oorlogsmonument in Nederland met daarop de namen van gesneuvelde Duitse militairen. “Het was een natuurlijk proces”, aldus de voorzitter van de vereniging.
De namen van de circa dertig Duitse militairen zullen niet prominent naast de namen van de Joodse slachtoffers geplaatst worden, vertelt Berendse. De komende maanden wordt gewerkt aan het ontwerp van het nieuwe monument. Een monument dus met daarop de namen van zowel burgerslachtoffers, geallieerden als de namen van omgekomen Duitse militairen. Wanneer het vernieuwde monument wordt onthuld is nog niet bekend. Het gebeurt in elk geval na de dodenherdenking dit jaar.