Dark
Light

Nationaal Holocaust Museum opent met tentoonstelling Jeroen Krabbé

Auteur:
1 minuut leestijd
'Amsterdam – april 1942, Jekerstraat 14-3' - Eén van de negen werken uit De Ondergang van Abraham Reiss door Jeroen Krabbé (2010)
'Amsterdam – april 1942, Jekerstraat 14-3' - Eén van de negen werken uit De Ondergang van Abraham Reiss door Jeroen Krabbé (2010)

In mei wordt in Amsterdam het Nationaal Holocaust Museum geopend. Het nieuwe museum opent met de tentoonstelling De ondergang van Abraham Reiss van Jeroen Krabbé.

Nationaal Holocaust Museum (voormalige Hervormde Kweekschool), Plantage Middenlaan 27, Amsterdam
Nationaal Holocaust Museum (voormalige Hervormde Kweekschool), Plantage Middenlaan 27, Amsterdam
Het Joods Historisch Museum maakte vorig jaar bekend een Nationaal Holocaust Museum te willen openen in twee historische panden aan de Amsterdamse Plantage Middenlaan: de Hollandsche Schouwburg en de daar tegenovergelegen voormalige Hervormde Kweekschool. Het volledige museum is naar verwachting in 2019 klaar, maar deze zomer kan in de voormalige Hervormde Kweekschool al een tentoonstelling worden gehouden. Het museum gaat daarmee dus alvast van start.

In de openingstentoonstelling zijn zijn negen schilderijen te zien van Jeroen Krabbé. Hierin staat de schilder stil bij het levensverhaal van zijn grootvader Abraham Reiss, een welvarende diamantair die door de beurskrach van 1929 zijn hele vermogen verloor. Na de Duitse inval in Nederland werd Reiss gedeporteerd naar Westerbork en vervolgens naar het vernietigingskamp Sobibor. Daar werd hij op 9 juli 1943 vermoord.

Jeroen Krabbé baseerde zich voor de reeks op foto’s, brieven, overgeleverde familiegeschiedenis en boeken over de Holocaust en Sobibor. Tijdens de expositie is een film van Paul Haenen te zien over Jeroen Krabbé en de totstandkoming van de schilderijen.

Boek: De ondergang van Abraham Reiss

Twee fasen

Het Nationaal Holocaust Museum komt in twee fasen tot stand. In de eerste fase kunnen bezoekers door een aanbod aan tentoonstellingen en evenementen kennis nemen van verhalen over de Holocaust. Deze worden verteld in kunstzinnige vorm, met authentieke objecten en gebaseerd op persoonlijke verhalen. Tegelijkertijd richt deze fase zich op de fondsenwerving die nodig is om het hele plan uit te voeren, een definitief Nationaal Holocaust Museum waar de geschiedenis van de Nederlandse jodenvervolging in een brede, internationale context wordt verteld.

Meer Tweede Wereldoorlog

×