Dark
Light

Naturalis exposeert ‘bunkerkrokodil’

1 minuut leestijd

Foto: Naturalis
Vrijwilligers van het het Atlantikwall Museum Scheveningen hebben eind juli bij het uitgraven van een zogenaamde toiletbunker een half gemummificeerde krokodillenkop gevonden. De kop wordt momenteel tentoongesteld in de entreehal van Naturalis in Leiden.

Hoe oud de kop precies is, is onbekend. De krokodillenkop lag in een beerput onder de bunker. Hij moet daar lang hebben gelegen, want kort na de Tweede Wereldoorlog werd de bunker dichtgegooid met zand en sindsdien is de ruimte niet meer open geweest.De gemummificeerde krokodillenkop verkeerde in slechte staat. Experts van Naturalis hebben hem voorzichtig schoongemaakt en losgeraakte tanden weer in de kaak vastgezet. Volgens de onderzoekers gaat het om de kop van een zeekrokodil (Crocodylus cf. porosus). Vermoed wordt dat de krokodillenkop afkomstig is uit de omgeving van Nieuw Guinea.

Tim de Mos, projectcoördinator bij de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen, denkt dat Duitse militairen de geprepareerde kop destijds meenamen uit een van de nabijgelegen villa’s, waar het mogelijk als sierstuk aan de wand hing. Na de oorlog werden de bunkers in Den Haag en omgeving door de Canadese troepen en leden van de Prinses Irene Brigade ontwapend. Ergens in deze periode moet de krokodillenkop in de gierkelder zijn gedumpt, voordat de ingang met zand werd afgesloten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×