Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Naturalis exposeert ‘bunkerkrokodil’

1 minuut leestijd

Foto: Naturalis
Vrijwilligers van het het Atlantikwall Museum Scheveningen hebben eind juli bij het uitgraven van een zogenaamde toiletbunker een half gemummificeerde krokodillenkop gevonden. De kop wordt momenteel tentoongesteld in de entreehal van Naturalis in Leiden.

Hoe oud de kop precies is, is onbekend. De krokodillenkop lag in een beerput onder de bunker. Hij moet daar lang hebben gelegen, want kort na de Tweede Wereldoorlog werd de bunker dichtgegooid met zand en sindsdien is de ruimte niet meer open geweest.



De gemummificeerde krokodillenkop verkeerde in slechte staat. Experts van Naturalis hebben hem voorzichtig schoongemaakt en losgeraakte tanden weer in de kaak vastgezet. Volgens de onderzoekers gaat het om de kop van een zeekrokodil (Crocodylus cf. porosus). Vermoed wordt dat de krokodillenkop afkomstig is uit de omgeving van Nieuw Guinea.

Tim de Mos, projectcoรถrdinator bij de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen, denkt dat Duitse militairen de geprepareerde kop destijds meenamen uit een van de nabijgelegen villa’s, waar het mogelijk als sierstuk aan de wand hing. Na de oorlog werden de bunkers in Den Haag en omgeving door de Canadese troepen en leden van de Prinses Irene Brigade ontwapend. Ergens in deze periode moet de krokodillenkop in de gierkelder zijn gedumpt, voordat de ingang met zand werd afgesloten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.406 actieve abonnees)

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie

Meer over het onderwerp: