Week van de koloniale geschiedenis

Naturalis exposeert ‘bunkerkrokodil’

Foto: Naturalis
Vrijwilligers van het het Atlantikwall Museum Scheveningen hebben eind juli bij het uitgraven van een zogenaamde toiletbunker een half gemummificeerde krokodillenkop gevonden. De kop wordt momenteel tentoongesteld in de entreehal van Naturalis in Leiden.

Hoe oud de kop precies is, is onbekend. De krokodillenkop lag in een beerput onder de bunker. Hij moet daar lang hebben gelegen, want kort na de Tweede Wereldoorlog werd de bunker dichtgegooid met zand en sindsdien is de ruimte niet meer open geweest.De gemummificeerde krokodillenkop verkeerde in slechte staat. Experts van Naturalis hebben hem voorzichtig schoongemaakt en losgeraakte tanden weer in de kaak vastgezet. Volgens de onderzoekers gaat het om de kop van een zeekrokodil (Crocodylus cf. porosus). Vermoed wordt dat de krokodillenkop afkomstig is uit de omgeving van Nieuw Guinea.

- advertentie -

Tim de Mos, projectcoördinator bij de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen, denkt dat Duitse militairen de geprepareerde kop destijds meenamen uit een van de nabijgelegen villa’s, waar het mogelijk als sierstuk aan de wand hing. Na de oorlog werden de bunkers in Den Haag en omgeving door de Canadese troepen en leden van de Prinses Irene Brigade ontwapend. Ergens in deze periode moet de krokodillenkop in de gierkelder zijn gedumpt, voordat de ingang met zand werd afgesloten.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: