Nazi-actrice Marika Rökk spioneerde voor de Sovjets

1 minuut leestijd
Marika Rökk in 1940 (cc - Bundesarchiv)
Marika Rökk in 1940 (cc - Bundesarchiv)

De Hongaarse zangeres en actrice Marika Rökk maakte tijdens de nazi-tijd furore in Duitsland. Propaganda-minister Joseph Goebbels had een affaire met haar en Hitler was fan. Naar nu blijkt speelde de actrice in de tussentijd geheime informatie door aan de Sovjet-Unie.

Marika Rökk
Marika Rökk
De Duitse inlichtingendienst blijkt al in 1951 te hebben ontdekt dat de populaire actrice tijdens de oorlog spioneerde voor de Sovjet-Unie. Het nieuws werd echter stilgehouden. Deze week is het bekendgemaakt door de Duitse krant Bild.

Marika Rökk was te zien in verschillende propagandafilms van de nazi’s. De nazi’s zagen Rökk als alternatief voor de Hollywoodsterren als Ginger Rogers en Rita Hayworth. In drie films was de Nederlandse acteur Johannes Heesters haar tegenspeler. Vanwege haar nauwe banden met verschillende nazi’s stond de actrice bekend als uiterst anti-communistisch. In werkelijkheid sympathiseerde ze met de Sovjet-Unie en speelde ze de KGB geheime informatie door, onder meer over de Duitse invasie in Rusland. Ze werkte hierbij samen met haar man, regisseur Georg Jacoby.

Volgens Bild werd de actrice aan het begin van de oorlog als spion geronseld door haar manager Heinz Hoffmeister. Ze zou deel hebben uitgemaakt van het zogenaamde Kronanetwerk. Welke informatie ze precies doorspeelde is niet bekend.

Acteerverbod

Na de oorlog kreeg Rökk vanwege haar banden met de nazi’s een acteerverbod van twee jaar, waardoor ze in die periode niet kon optreden voor de geallieerde troepen.

Marika Rökk overleed in 2004 op 90-jarige leeftijd. Het is onduidelijk of ze in de jaren vijftig door de Duitse inlichtingendienst op de hoogte werd gebracht van het feit dat ontdekt was dat ze informatie aan de KGB had doorgespeeld.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×