Dark
Light

Nederland krijgt eerste Outsider Art Museum

1 minuut leestijd
Hermitage Amsterdam (cc - Fentener van Vlissingen)
Hermitage Amsterdam (cc - Fentener van Vlissingen)

Voor het eerst in Nederland komt er een Outsider Art Museum met toonaangevende kunstwerken van nationale en internationale Outsiderkunstenaars, kunstenaars die niet zijn opgeleid aan de kunstacademie. Het museum wordt gevestigd in een nieuwe museale ruimte in de Hermitage Amsterdam.

Er zal in het museum een omvangrijke collecties van de ‘buitenbeentjes in de kunst’ getoond worden. Dit dankzij een samenwerking tussen museum Het Dolhuys in Haarlem, zorgorganisatie Cordaan en Hermitage Amsterdam.

Het nieuwe museum gaat op 17 maart open en richt zich op actuele Outsider Art, afkomstig uit de groeiende collectie van Het Dolhuys. Het gaat om honderden werken van tientallen Engelse, Franse, Iraanse, Japanse en Nederlandse kunstenaars. Eén van de meest beroemde kunstenaars is Shinichi Sawada (1982). Hij exposeerde op de Biënnale van Venetië in 2013 die toen voor een groot deel was gewijd aan de kunststroming. Het betekende de doorbraak van deze opkomende stroming in de internationale kunstwereld. Sawada maakt op een zeer perfectionistische manier beelden van keramiek.

Outsider Art. Werk van enkele Outsider-kunstenaars (Hermitage)
Werk van enkele Outsider-kunstenaars (Hermitage) – Tweede afbeelding: © Wellcome Trust

Outsider Art van Cordaan

In de Hermitage wordt ruimte gecreëerd voor een Outsider Art Galerie, een Artotheek en twee ateliers voor kunstenaars van de zorginstelling Cordaan. Met de komst van het nieuwe Outsider Art Museum biedt de Hermitage Amsterdam een podium aan een groeiende stroming in de hedendaagse kunst. Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage Amsterdam:

“Voor de bijzondere Outsider Art-collectie creëren we nieuwe museale vierkante meters in ons gebouw. Straks bieden we naast wisselende tentoonstellingen uit het Staatsmuseum Hermitage St.-Petersburg en de zeer succesvolle tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum, ook onderdak aan Outsider Art.”

Lees ook: Buitenbeentjes in de kunst
Boek: Outsider Art – Spontaneous Alternatives

×