Een 29-jarige Nederlandse vrouw is zondag door de Poolse politie gearresteerd nadat ze de nazigroet had gebracht tijdens een bezoek aan voormalig vernietigingskamp Auschwitz. Ze is beschuldigd van “deelname aan nazipropaganda” en zou volgens de politie inmiddels bekend hebben.
De vrouw bracht de groet bij een oude toegangspoort tot het kamp met daarop de beruchte tekst Arbeit macht frei. Ze poseerde voor haar dertigjarige echtgenoot. Bewakers grepen in en droegen de vrouw over aan de politie. De Nederlandse bekende de misdaad en gaf als verklaring dat het om een “slechte grap” ging. Volgens het Poolse persbureau PAP heeft ze inmiddels een boete gekregen.
Openbare ‘verheerlijking van het fascisme’ is in Polen streng verboden en kan worden bestraft met maximaal twee jaar gevangenisstraf. Het is niet voor het eerst dat toeristen de nazi-groet brengen tijdens een bezoek aan het kamp. In 2013 lieten twee geschiedenisstudenten uit Polen zich bij de poort fotograferen terwijl ze de groet brachten. Een rechtbank veroordeelde hen later tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete.
Symbool
Meerdere concentratiekampen hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog de tekst Arbeit macht Frei staan bij de ingang, om de gevangenen aan te sporen vooral hard te werken. Ook op hoofdpoort van Auschwitz was de tekst te zien. Het smeedwerk van Auschwitz dat door Poolse gevangenen is gemaakt in 1941 is uniek, omdat de letter ‘B’ van arbeit ondersteboven staat. Dat was mogelijk een protest van de makers. De spreuk was aanvankelijk niet zozeer cynisch bedoeld, meer belerend.
In Auschwitz vermoordden de nazi’s zeker 1,1 miljoen mensen, waaronder veel Joden.
Bronnen â–¼
-https://tvn24.pl/polska/oswiecim-holenderka-ukarana-za-hajlowanie-przy-bramie-do-bylego-obozu-auschwitz-birkenau-5570472
-https://www.hpdetijd.nl/2013-12-09/studenten-brengen-hitlergroet-auschwitz/
-https://www.demorgen.be/nieuws/nederlandse-vrouw-29-beboet-voor-nazigroet-in-auschwitz-een-slechte-grap~b55bc0eb/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F