Geert Bourgeois, de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, heeft negen mijnkratersites van de Eerste Wereldoorlog in Ieper en Heuvelland een beschermde status gegeven. Hij deed dit op 7 juni, de dag waarop de Westhoek, samen met de internationale gemeenschap, de mijnenslag die met de ontploffing van 19 zware mijnen begon, met tal van officiële plechtigheden herdacht.
De Vlaamse minister:
“De negen sites die ik vandaag voorlopig bescherm zijn een aanvulling op al bestaande beschermingen. Tot op vandaag zijn de mijnkraters de materiële getuige van een wereldwijd conflict dat de frontstreek jarenlang in zijn greep hield en talloze mensenlevens eiste. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog altijd een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak. Deze bescherming zal eraan bijdragen om die landschappelijke getuigen tot een blijvende herinnering te maken.”
Wat plekken in Ieper en Heuvelland zoals Caterpillar, Sanctuary Wood, Palingbeek, Petit Bois, Maedelstede, Sint-Elooi, Kruisstraat, Hollandse Schuur, Peckham met elkaar verbindt, is hun gemeenschappelijke geschiedenis aan het front van de Eerste Wereldoorlog. Het zijn allemaal plaatsen waar tussen 1914 en 1917 de ondergrondse oorlog in alle heftigheid uitbarstte. Britse troepen groeven gedurende bijna anderhalf jaar tunnels om tot onder de stellingen van de Duitsers te geraken. Op 7 juni 1917 brachten ze vanuit deze tunnels mijnen tot ontploffing.
Krachtige springladingen
Honderd jaar geleden, op 7 juni 1917 in de vroege ochtend, bood de explosie van zoveel krachtige springladingen onder het Duitse front een spectaculair schouwspel. De minutieuze voorbereiding aan geallieerde zijde maakte van de mijnenslag een kortstondig militair succes. Die vormde een voorbode op een grootschalige doorbraakpoging rond Ieper. Maar tot een doorbraak kwam het niet.
Het offensief bloedde in november 1917 dood bij Passendale. Na een strijd van vijf maanden was het front 8 kilometer opgeschoven ten koste van honderdduizenden slachtoffers. Opnieuw ging de oorlog een fase van volledige stilstand in.
Overzicht van boeken over de Eerste Wereldoorlog