Dark
Light

New Orleans verwijdert omstreden monumenten

Auteur:
1 minuut leestijd
Still Fox News
Still Fox News

In de Amerikaanse stad New Orleans is maandag een begin gemaakt met het verwijderen van vier monumenten die herinneren aan de periode rond de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Volgens de burgemeester van de stad, Mitch Landrieu, zijn de beelden een vergissing.

Jefferson Davis - President van de Geconfedereerde Staten
Jefferson Davis – President van de Geconfedereerde Staten
De beelden werden tussen 1884 en 1915 geplaatst. Het gaat om een beeld van de zuidelijke generaals Robert E. Lee en P.G.T. Beauregard, een beeld van Jefferson Davis, de president van de Confedereerde Staten Jefferson Davis, en een obelisk ter nagedachtenis aan een groep blanken die tijdens de Battle of Liberty Place (1874) probeerde het gemengde stadsbestuur omver te werpen. Deze poging mislukte, maar niet veel later wisten Democratische witte supremacisten de macht in handen te krijgen.

Burgemeester Mitch Landrieu pleitte in 2015 al voor verwijdering van de beelden. Toen de monumenten geplaatst werden, was er in de stad draagvlak voor, maar die tijd is volgens hem voorbij.

“Ze zijn er neergezet door mensen die toen nog bij de Confederatie hoorden en onze stad bestuurden. Ze staan slechts voor een vier-jarige periode in onze 1000-jarige mars.”

Landrieu’s voorstel om de beelden te verwijderen werd aangenomen door de gemeenteraad, maar daarbuiten stuitte hij nog op veel protest. Een rechtbank oordeelde recent dat de monumenten verwijderd konden worden.

Voorstanders stellen dat de monumenten het slavernijverleden van de stad verheerlijken, terwijl tegenstanders menen dat de monumenten een deel van de geschiedenis van de stad vertegenwoordigen en daarom beschermd moeten worden.

Battle of Liberty Place
Battle of Liberty Place

“Witte suprematie”

In de vroege ochtend is maandag de Liberty Place-obelisk ontmanteld. Landrieu noemde dit monument eerder het meest controversiële van de vier omdat het werd opgericht als eerbetoon aan de vermeende “witte suprematie”. De werklieden die het monument neerhaalden droegen kogelwerend vesten, vanwege dreigementen vanuit rechts-extremistische hoek.

De andere monumenten worden naar verwachting deze week ook afgebroken. Mogelijk worden de beelden later op een andere locatie tentoongesteld. Het stadsbestuur onderzoekt of hier een geschikte locatie voor kan worden gevonden.

In New Orleans is ongeveer tweederde van de inwoners zwart. De stad viert volgend jaar haar driehonderdste verjaardag.

×