Nieuwe geschiedenisboeken (week 29/30) – 2024

3 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 28 | Signalementen week 31/32 >>>

Selectie week 29/30


  • De Brug

    Oorlog en onderdrukking in het Catalaanse grensdorp Colera
    Het Catalaanse dorp Colera, net over de Frans-Spaanse grens, werd in 1878 verrijkt met een spoorbrug. Het was een ontwerp van Eiffel. De komst van de trein bracht het dorp aanvankelijk voorspoed omdat er werk te vinden was in het naburige internationale grensstation van Portbou.

    Bespreking: Spoorweg bracht Catalaans grensdorp voor- en tegenspoed

    Bekijk boek



  • De interessantste plek op aarde

    Alec van der Horst schetst in zijn nieuwe boek een fascinerend portret van Parijs in de negentiende eeuw, toen de stad, in de woorden van de Duitse dichter Heinrich Heine, ‘de interessantste plek op aarde’ was. Deze turbulente eeuw was angstaanjagend voor de een, hoopvol voor de ander, voor iedereen verwarrend. Terwijl de wereld grootse technologische en maatschappelijke veranderingen doormaakte, was Parijs een broeiplaats voor nieuwe ideeën.

    Bekijk boek



  • De Walnootboom van Ovidius

    Erasmus schreef zijn Commentaar op De Walnootboom van Ovidius voor de zoon van zijn vriend Thomas More, de man aan wie hij eerder zijn Lof der Zotheid had opgedragen. In het Latijnse gedicht De Walnootboom (dat waarschijnlijk niet van Ovidius is) beklaagt een notenboom zich over de mishandeling die hij te verduren krijgt van voorbijgangers die het op zijn noten voorzien hebben.

    Bekijk boek



  • Eiland van gisteren

    Over Texel
    Met Eiland van gisteren schetst Nico Dros, geboren Texelaar, het eiland in al zijn kleuren. Hij weet aan Texel, naast drama en vlijmend leed, een ruwe lieflijkheid te geven die de lezer blijmoedig stemt. De tien verhalen van het eerste deel roepen een rustieke samenleving op zoals die ruim een halve eeuw geleden nog bestond.

    Bekijk boek



  • Franciscus Lieftinck (1835-1917)

    Welbespraakt parlementariër
    Franciscus Lieftinck (1835-1917) begon als predikant op het Friese platteland. Twintig jaar later trad hij toe tot de Tweede Kamer. Hij zou er achtendertig jaar lang blijven zitten. Als parlementariër was hij getuige van de ontwikkelingen van zijn tijd. Een tijd waarin de schoolstrijd woedde, van eerste stappen op het gebied van de sociale wetgeving, van de monumentenzorg.

    Bekijk boek



  • Dacia

    Rijk van goud en zilver
    Dacië – het oude Roemenië – staat in de klassieke oudheid al bekend als een ‘rijk van goud en zilver’. De talloze archeologische schatten die hier in de twintigste eeuw gevonden zijn, laten zien dat de geruchten over de Dacische rijkdom niet ongegrond waren. Maar de Daciërs waren meer dan alleen liefhebbers van goud en zilver: ze bouwden imposante heuvelforten, bedreven handel met verre koninkrijken, en ze zetten het imposante landschap van het Karpatengebergte naar hun eigen hand.

    Bekijk boek



  • Mary’s keukenkeldertje

    Paleis Het Loo
    Het keukenkeldertje van Paleis Het Loo is uniek. Het behoort tot de privévertrekken van prinses Mary II Stuart, de eerste bewoonster van het paleis. Hier kon ze de drukke hofstad Den Haag met al zijn verplichtingen achter zich laten en genieten van de rust op het platteland.

    Bekijk boek



  • Historische Atlas van de Lage Landen 1257-1439

    In ‘Historische atlas van de Lage Landen 1257-1439’ beschrijft Sieg Monten de geschiedenis van België en Nederland aan de hand van twintig historische kaarten. Hij begint met de dood van Rooms-koning Willem II in 1256 en eindigt in 1439, wanneer de eerste fase van de Bourgondische eenmaking afgerond is.

    Fragment: Het Groot Interregnum en de desintegratie van het Heilige Roomse Rijk

    Bekijk boek



  • Mijn kop moest eraf

    Mijn undercover klopjacht op Holleeder, Bruinsma en andere topcriminelen
    Tijdens de Heineken-ontvoering verstoppen rechercheur Johan van Kastel en zijn team handmatig zenders en geheime boodschappen in schoenen en colablikjes. Undercoverwerk in Nederland staat op dat moment nog in de kinderschoenen. Van Kastel wordt gezien als pionier en is een van de eersten die zich specialiseert in undercoveroperaties.

    Bekijk boek



  • Oorlog in Arcadië 1940-1945

    Nederlandse kastelen en landgoederen in de Tweede Wereldoorlog
    Wat was de rol van Nederlandse kastelen en buitenplaatsen tussen 1940 en 1945? Daarover gaat dit rijk geïllustreerde boek. Behalve mobilisatie en vordering, bespreekt het dagelijks leven, bescherming, schade, verwoesting en herdenken. Oorlog in Arcadië schijnt nieuw licht op een onbekend onderwerp.

    Bekijk boek


  • <<< Signalementen week 28 | Signalementen week 31/32 >>>

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×