Notities Leonardo da Vinci blijken basiswetten fysica

Een professor van de universiteit van Cambridge denkt een aantal notities in een schetsboekje van Leonardo da Vinci te hebben ontcijferd. Volgens professor Ian Hutchings bevatten de notities niets minder dan de basiswetten van de wrijvingskunde.

De bewering van de professor is opvallend, zeker aangezien de betreffende notities in het uit 1493 daterende schetsboekje begin vorig eeuw door een onderzoeker nog werden afgedaan als “irrelevant”. Het 92 bij 63 millimeter grote notitieboekje bevindt zich in de collectie van het Victoria and Albert Museum in Londen.

Op een van de schetsen in het boekje is een rij blokken te zien die met behulp van een gewicht aan een katrol omhoog lijkt te worden getrokken. Volgens professor Hutchings lijkt deze opstelling erg op een experiment dat tegenwoordig wordt gebruikt om wrijvingskunde inzichtelijk te maken. De onderzoeker gaat ervan uit dat de tekening is gebaseerd op experimenten die Da Vinci eerder uitvoerde. De beroemde uitvinder en natuurkundige had volgens hem dan ook veel meer kennis van wrijving dan tot nu toe werd aangenomen. Hij ontdekte tijdens zijn werk onder meer dat de kracht die nodig is om wrijving te overwinnen verdubbelt als het gewicht verdubbelt.

De Franse natuurkundige Guillaume Amontons gold tot nu toe als de vader van de wrijvingskunde, ook wel tribologie genoemd. Hij publiceerde er in 1699 over, terwijl de notities van Leonardo da Vinci lang onbekend bleven.

- advertentie -

Meer Leonardo da Vinci

De notities in het schetsboekje (V&A Museum)
De notities in het schetsboekje (V&A Museum)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: