Dark
Light

Notities Leonardo da Vinci blijken basiswetten fysica

Auteur:
1 minuut leestijd
De notities in het schetsboekje (V&A Museum)

Een professor van de universiteit van Cambridge denkt een aantal notities in een schetsboekje van Leonardo da Vinci te hebben ontcijferd. Volgens professor Ian Hutchings bevatten de notities niets minder dan de basiswetten van de wrijvingskunde.

De bewering van de professor is opvallend, zeker aangezien de betreffende notities in het uit 1493 daterende schetsboekje begin vorig eeuw door een onderzoeker nog werden afgedaan als “irrelevant”. Het 92 bij 63 millimeter grote notitieboekje bevindt zich in de collectie van het Victoria and Albert Museum in Londen.

Op een van de schetsen in het boekje is een rij blokken te zien die met behulp van een gewicht aan een katrol omhoog lijkt te worden getrokken. Volgens professor Hutchings lijkt deze opstelling erg op een experiment dat tegenwoordig wordt gebruikt om wrijvingskunde inzichtelijk te maken. De onderzoeker gaat ervan uit dat de tekening is gebaseerd op experimenten die Da Vinci eerder uitvoerde. De beroemde uitvinder en natuurkundige had volgens hem dan ook veel meer kennis van wrijving dan tot nu toe werd aangenomen. Hij ontdekte tijdens zijn werk onder meer dat de kracht die nodig is om wrijving te overwinnen verdubbelt als het gewicht verdubbelt.

De Franse natuurkundige Guillaume Amontons gold tot nu toe als de vader van de wrijvingskunde, ook wel tribologie genoemd. Hij publiceerde er in 1699 over, terwijl de notities van Leonardo da Vinci lang onbekend bleven.

Meer Leonardo da Vinci

De notities in het schetsboekje (V&A Museum)
De notities in het schetsboekje (V&A Museum)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×