Dark
Light

Objecten Slag om Arnhem gevonden bij John Frostbrug

Auteur:
2 minuten leestijd
In Arnhem opgegraven inhoud van een EHBO-tas (ADC ArcheoProjecten)
In Arnhem opgegraven inhoud van een EHBO-tas (ADC ArcheoProjecten)

Archeologen hebben aan de voet van John Frostbrug (de Bridge Too Far) persoonlijke bezittingen van Britten en Duitsers opgegraven. Ook zijn stalen delen van de opgeblazen brug teruggevonden. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Duitse troepen tijdens de Slag om Arnhem
Duitse troepen tijdens de Slag om Arnhem
De strijd om de stad en de brug was cruciaal voor operatie ‘Market Garden’, waarmee de bevrijding van Nederland boven de rivieren begon. De strijd is onder meer bekend door de verfilming van ‘A Bridge Too Far’ (het boek uit 1974, door Cornelius Ryan) onder regie van Richard Attenborough.

In 2013 en 2014 is uitvoerig onderzoek verricht bij de brug. Deze maand verschijnt het rapport van het onderzoek. De archeologen onderzochten het terrein rond de voormalige bruggen, groeven resten van luchtafweergeschut op, en reconstrueerden de opeenvolging van gebeurtenissen.

Onder de vondsten bevinden zich wapens, munitiekisten, helmen, de inhoud van een EHBO-koffer, een muntschat van 329 stuks, en persoonlijke bezittingen zoals een Amerikaans noodrantsoenzakje met Lemon Juice, stukjes krant, veldflessen en een zakmes.

EHBO-tas (ADC ArcheoProjecten)
EHBO-tas (ADC ArcheoProjecten)

Flak-stelling

Doel van de Slag om Arnhem was het heroveren van de brug over de Rijn op de Duitsers. Uit het onderzoek blijkt dat de brug ook na de gevechtshandelingen een centrale rol speelde. Zo is er in één dag een luchtafweergeschutstelling (Flak-stelling) aangelegd op de zuidelijke oever van de Rijn om de brug te beschermen. Eén van de batterijen is volledig opgegraven. Dat leverde volgens de archeologen nieuwe inzichten in de manier waarop in de praktijk met voorschriften werd omgegaan. In de gevechten heeft het niet mogen baten; de brug werd na hevige bombardementen alsnog opgeblazen.

Het landschap rond het bruggenhoofd veranderde in een kraterlandschap. Na de bevrijding is stadspuin en puin van het slagveld in de kraters gedumpt om het terrein vlak te maken. ADC ArcheoProjecten:

“Er zijn vele bezittingen aangetroffen van Britten en Duitsers die op de brug strijd leverden, verwrongen staal van de brug, bouwpuin en resten van tijdelijke bruggen over de Rijn. Een van deze tijdelijke bruggen, een zogenaamde Baileybrug, is eveneens opgegraven.”

Het onderzoeksrapport wordt op 22 september overhandigd aan de stadsarcheoloog in Erfgoedcentrum de Rozet in Arnhem.

Boek: De Straat – Oosterbeek-Arnhem, september 1944

Duitse soldaten over de Slag bij Arnhem

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×