Het met 5005 pijpen uitgeruste hoofdorgel van De Nieuwe Kerk Amsterdam, het grootste historische orgel van Nederland, krijgt de komende maanden een grondige onderhoudsbeurt. Het onderhoud bestaat uit schoonmaak van alle orgelpijpen, controle van de intonatie en een volledige stemming.
Ook worden de beroemde beschilderde luiken aangepakt. Dat behelst niet alleen schoonmaak, ook vervanging van hun hydraulische bedieningssysteem. Daarvoor komt een constructie met touwen en katrollen, net als in de zeventiende eeuw. Ten slotte is er onderhoud aan de speel- en registermechanieken.
Het beroemde orgel in de Nieuwe Kerk werd in 1655 vervaardigd door de Duitse orgelbouwer Hans Wolff Schonat en daarna vergroot door Jacob Galtusz. van Hagerbeer en (na diens dood) Roelof Barentsz. Duyschot. Voor de beschildering van de orgelluiken deed de stad Amsterdam een beroep op kunstschilder Jan Gerritsz. van Bronckhorst. De decoratie van het orgel staat in het teken van de muziek, uitgebeeld in diverse allegorische beschilderingen. Zo is koning David te zien die een harp bespeelt en wordt hij geflankeerd door twee vrouwen die de zang- en de speelkunst uitbeelden.
Door de restauratie kan De Nieuwe Kerk Amsterdam bij uitzondering geen orgelconcerten op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag organiseren. Naar verwachting kan het orgel in de zomer van 2017 weer worden bespeeld.
Boek: De Nieuwe Kerk – Geschiedenis en royalty
Boek: Ingehuldigd! De Oranjes en de Nieuwe Kerk