Onderscheiden WOII-vlieger André Hissink (104) overleden

Laatste overlevende vlieger 320 Dutch Squadron
2 minuten leestijd
André Hissink
André Hissink (Defensie)

De Nederlandse oorlogsveteraan André Hissink is op nieuwjaarsdag op 104-jarige leeftijd overleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerde de in Batavia geboren Nederlander namens de Royal Air Force (RAF) tientallen missies uit boven bezet gebied.

Het overlijden van de veteraan is vandaag bekendgemaakt door het ministerie van Defensie. Volgens het ministerie was Hissink de laatste overlevende vlieger van het 320 Dutch Squadron van de Royal Air Force.

‘Das is für Rotterdam’

André Hissink werd in 1919 geboren in Batavia, de hoofdstad van toenmalig Nederlands-Indië, maar week op achtjarige leeftijd met zijn familie uit naar Nederland. Toen de oorlog uitbrak bevond hij zich in Rotterdam. Kort daarvoor was hij opgeroepen voor militaire dienst. De jonge Nederlander was in afwachting van zijn vliegopleiding toen Rotterdam door de Duitsers werd gebombardeerd. Hissink overleefde deze dramatische gebeurtenis door samen met enkele mannen te schuilen in de nog niet voltooide Maastunnel. Later herinnerde hij zich dat hij het volgende zei tegen zijn collega’s toen hij de in de verte de stad zag branden:

Kijk eens naar het oosten, zie je die grote rookwolk? Dat is Rotterdam, dat staat in de fik. Dat kun je toch niet accepteren? Dat ga ik ze betaald zetten.

André Hissink (rechts) in 2016 tijden een reünie van 320 Squadron in het Engelse Dunsfold
André Hissink (rechts) in 2016 tijden een reünie van 320 Squadron in het Engelse Dunsfold (CC0 – Defensie)

Hissink voegde de daad bij het woord, want hij week uit naar Groot-Brittannië, om voor de duur van de oorlog gedetacheerd te worden bij de Koninklijke Marine. De Nederlander werd vervolgens naar Java gestuurd waar hij opgeleid werd tot waarnemer en in het huwelijksbootje stapte. Enige tijd hierna verkaste hij naar Australië om vervolgens naar de Verenigde Staten gestuurd te worden, waar hij zijn opleiding tot waarnemer voltooide op de Royal Netherlands Military Flying School.

In 1943 keerde Hissink terug naar Europa. In de periode hierna voerde hij vanuit Groot-Brittannië maar liefst negenenzestig vluchten uit boven Frankrijk, Nederland en Duitsland met een B-25 Mitchell bommenwerper. Toen hij zijn eerste doelen in Duitsland bestookte zou hij zo hard hij kon geroepen hebben:

Das is für Rotterdam. Schweinhunde!

Voorbeeld van een Vliegerkruis uit 1941
Voorbeeld van een Vliegerkruis uit 1941 (CC BY-SA 4.0 – Medalmaniak – wiki)
Eind 1944 stortte zijn toestel tijdens een bombardement neer bij Vielsalm, een dorpje in de Belgische Ardennen. Kort hiervoor waren beide motoren van zijn vliegtuig geraakt door Duits afweergeschut. Hissink wist zich ternauwernood in veiligheid te brengen, maar een van de luchtschutters aan boord overleefde het incident niet. Een andere luchtschutter dreigde aanvankelijk ook vast te blijven zitten in het neerstortende toestel, maar werd met hulp van Hissink uit zijn benarde positie bevrijd.

Nog tijdens de oorlog ontving Hissink het Vliegerkruis, een Nederlandse oorlogsonderscheiding voor militairen die zich tijdens de oorlog in de lucht onderscheidden in de strijd “door daden van initiatief, moed en volharding tegenover den vijand”.

Nationaliteit

Na de oorlog werkte Hissink enkele jaren voor de KLM in Zurich. Hierna was hij nog verbonden aan enkele andere luchtvaartorganisaties in het buitenland, waaronder in Canada en Nieuw-Zeeland. Vanwege zijn werk in laatstgenoemde land moest hij in 1953 zijn Nederlandse nationaliteit afstaan. Enkele jaren geleden kreeg de veteraan die nationaliteit, tot zijn grote vreugde, weer terug.

Boek: De geschiedenis van de Engelandvaarders

Bronnen

-https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/01/03/wo-ii-veteraan-andre-hissink-op-104-jarige-leeftijd-overleden
-https://www.nlveteraneninstituut.nl/verhalen-van-veteranen/andre-hissink-na-69-vluchten-ging-het-mis/
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Hissink

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×