Dark
Light

Onderscheiding voor Brit die honderden Joodse kinderen redde

Auteur:
1 minuut leestijd

De Tsjechische overheid heeft de Brit Nicholas Winton de hoogste onderscheiding van het land toegekend. Dit omdat hij tijdens de oorlog maar liefst 669 kinderen uit Tsjecho-Slowakije redde.

Gedenkteken van Nicholas Winton in het station van Praag, 2009 - cc
Gedenkteken van Nicholas Winton in het station van Praag, 2009 – cc
Nicholas Winton, zoon van Duitse Joden, groeide op in Londen. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog belandde hij in Tsjecho-Slowakije. Een vriend had hem gevraagd te helpen bij het Joods maatschappelijk werk. Winton zette uiteindelijk in zijn eentje een organisatie op om kinderen van Joodse families te helpen die vanwege de rassenwaan van de nazi’s gevaar liepen.

Kristallnacht

Niet lang hiervoor had het Britse Lagerhuis, vanwege de Kristallnacht in nazi-Duitsland, een maatregel goedgekeurd om vluchtelingen onder de zeventien in Groot-Brittannië toe te laten. Voorwaarde was wel dat deze kinderen een verblijfplaats hadden en er een borg van vijftig pond werd betaald voor hun terugkeer naar hun vaderland.

Winton vond huizen in Groot-Brittannië voor 669 kinderen. Eenvoudig was het niet om de Joden ook naar Groot-Brittannië over te brengen. Ze moesten in Hoek van Holland namelijk inschepen op de veerboot en de Nederlandse regering had na de Kristallnacht besloten juist de grenzen voor alle Joodse vluchtelingen te sluiten. Uiteindelijk slaagde Winton er, vanwege de Britse garanties, toch in de kinderen via Nederland naar Groot-Brittannië te brengen.

De ‘Britse Schindler’

Pas in 1988 kwam er aandacht voor de redding van de 669, met name Joodse, kinderen. Dit nadat zijn vrouw Grete op zolder een plakboek had gevonden met daarin onder meer lijsten van de kinderen. Niet veel later besteedde de BBC in het televisieprogramma That’s Life (zie video bovenaan) aandacht aan de zaak. Winton werd toen ook herenigd met een groot aantal inmiddels volwassen ‘kinderen’, die hij het leven had gered door hen naar Groot-Brittannië te brengen.

Omdat hij zoveel Joden het leven redde, wordt Nicholas Winton ook wel eens de ‘Britse Schindler’ genoemd, naar Oskar Schindler, de zakenman die honderden Joden het leven redde door hen te werk te stellen in zijn fabriek.

Nicholas Winton is momenteel 105 jaar oud. De hoogbejaarde Brit was nog fit genoeg om naar Praag te reizen om daar deze week de hoogste onderscheiding van Tsjechië omgehangen te krijgen.

×