Het verhaal van de 17-jarige Herschel Grynszpan, een Pools-Duitse Jood die op 7 november 1938 een jonge Duitse diplomaat neerschoot. Diens dood twee dagen later bleek de vonk die Joseph Goebbels nodig had om de Duitse ‘volkswoede’ te kunnen ontsteken die uitmondde in de Kristallnacht.
In de nacht van 9 op 10 november 1938 trof een golf van terreur de Joden in Duitsland.
Aan de Kristallnacht gingen enkele gebeurtenissen vooraf. Op 18 oktober liet Hitler 12.000 Joden naar Polen verbannen. Tijdens hun uittocht zaten ze dagenlang vast bij de Duits-Poolse grens, zonder fatsoenlijke voorzieningen en in onzekerheid verkerend over hun lot.
Er is onder meer een expositie, 'Getuigen langs het spoor', waarin herinneringen opgeroepen worden aan de transporten waarmee de vluchtelingen vanaf 1942 naar het oosten werden gedeporteerd.
Nicholas Winton zette kort voor de oorlog in zijn eentje een organisatie op om kinderen van Joodse families te helpen wiens leven vanwege de nazi's in gevaar was.
Op zeventienjarige leeftijd schoot Herschel Grynszpan, het gebeurde op 7 november 1938, een jonge Duitse diplomaat dood in de Duitse ambassade in Parijs, een daad die leidde tot de Kristallnacht.
Zaterdag 9 november 2013 is het vijfenzeventig jaar geleden dat zich op diverse plaatsen in Duitsland de Reichskristallnacht voltrok. In heel Duitsland werden Joden aangevallen en werden synagogen en winkels van Joden in brand gestoken, panden vernield en geplunderd. Ook Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden.
In Duitsland wordt komende week stilgestaan bij het feit dat vijfenzeventig jaar geleden de Kristallnacht plaatsvond. Tijdens deze georganiseerde actie werden Joden in heel Duitsland aangevallen. Duizenden Joodse synagogen, bedrijven en zelfs begraafplaatsen moesten het ontgelden. Ook in de Duitse hoofdstad Berlijn wordt de Kristallnacht komende week herdacht. Zo’n honderd winkels plakken bijvoorbeeld stickers op hun ruiten waardoor het lijkt
Het Kaufhaus des Westens in Berlijn, het Duitse equivalent van Harrods in Londen, staat volgende week samen met zo’n honderd andere winkels in de Duitse hoofdstad op een bijzondere manier stil bij de Kristallnacht, dan precies vijfenzeventig jaar geleden. Op de ramen van de winkels worden stickers geplakt waardoor het net lijkt alsof er barsten in zitten.
In de nacht van 9 op 10 november 1938 vond in Duitsland de Kristallnacht. Een golf van terreur trof toen de Duitse Joden. Honderden synagogen werden in brand gestoken en duizenden Joodse winkels en bedrijven werden verwoest. In Herinneringscentrum Kamp Westerbork vertelt Ruth Wallage-Binheim op woensdag 9 november aanstaande over haar herinneringen aan deze Reichskristallnacht.