Geduld, een beetje geluk en speurzin van een detectoramateur

Klaassen speurt met metaaldetector naar het verleden
2 minuten leestijd
Joost Klaassen met een van de geweren uit zijn collectie - Foto: Enne Koops
Joost Klaassen met een van de geweren uit zijn collectie - Foto: Enne Koops

In Nederland zijn tal van verzamelaars te vinden. Sommigen van deze speurzoekers gaan met een metaaldetector op stap. Zo ook Joost Klaassen. Al sinds zijn jeugd is Joost geïnteresseerd in geschiedenis. Ruim vijftien jaar geleden pakte hij voor het eerst de metaaldetector op. Dat ging wel eens bijna verkeerd, maar leverde ook prachtige vondsten op.

Interesse voor overblijfselen uit de oorlog

Aanvankelijk was Joost Klaassen, afkomstig uit Ermelo, aangesloten bij een club voor liefhebbers van metaaldetectie. Maar uiteindelijk vond hij dat te saai. ‘Het afzoeken van akkervelden aan de andere kant van Nederland om een paar muntjes te vinden’, aldus Klaassen, ‘is niet aan mij besteedt.’ Klaassen was meer geïnteresseerd in spullen en resten uit de Tweede Wereldoorlog, zoals munitie, wapens, helmen en soldatenriemen.

Pistool uit de collectie van Klaassen - Foto: Enne Koops
Het Canadese Enfield-pistool uit de collectie van Klaassen – Foto: Enne Koops

Klaassens zoektocht heeft hem naar de Veluwe, de regio rond Arnhem, Duitsland en Frankrijk gevoerd. En heeft veel opgeleverd. Een kijkje in zijn collectie laat zien dat hij – uiteraard gedemonteerde – granaathulzen, mortiergranaten, handgranaten en bommen heeft gevonden. Ooit stuitte hij met een neef op een landmijn, die ze tijdens het uitscheppen bijna activeerden. Een Duitse kogel zette Klaassens huis bijna in brand. Sinds dit soort incidenten is Klaassen voorzichtig geworden.

Prachtige vondst: een oude bijl van 4000 jaar oud

Prehistorische bijlkop uit de collectie van Klaassen - Foto: Enne Koops
Prehistorische bijlkop uit de collectie van Klaassen – Foto: Enne Koops
De metaaldetector heeft nog veel andere vondsten opgeleverd. Een topstuk uit Klaassens collectie is een bijlkop uit de prehistorie. De bijl is door een professor onderzocht en blijkt 4000 jaar oud te zijn. Klaassen laat het puntgave bijltje, dat hij in de buurt van Ermelo vond, zien en glimt van trots. Naast deze bijl heeft hij talloze oude munten – voor Klaassen ‘bijvondsten’, omdat hij vooral munitie en wapens interessant vindt – uit de grond gehaald. Onder andere munten uit de Patriottentijd en de tijd van Napoleon. Maar ook oude VOC-munten die hij bij Hierden vond.

Schietstoelen en mitrailleurs

Klaassen leidt ons de kamer binnen waar zijn verzameld materiaal uitgestald staat. Diverse spullen, met name de wapens, zijn tweedehands aangekocht of zijn aan hem geschonken. In de collectie bevinden zich een stuk of tien geweren uit de Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog, twee enorme machinegeweren en enkele helmen (onder andere een Wehrmacht-helm die hij vond in het Reichswald). De wapens zijn allemaal onklaar gemaakt volgens EU-richtlijnen en voorzien van certificaten. Een topstuk uit Klaassens collectie is een Canadese Enfield-pistool dat in de regio van Putten is gebruikt rond de bevrijding. Hij kreeg het van een kennis, die het tijdens de Tweede Wereldoorlog had gevonden.

Deel van een vliegtuigvleugel als televisietafel (Foto Enne Koops)
Deel van een vliegtuigvleugel als televisietafel (Foto Enne Koops)

Boeiend is verder de schietstoel uit een straaljager, die hij op Marktplaats kocht, en een stuk vliegtuigvleugel dat hij – in de woonkamer – als tafel gebruikt. Al met al laat Klaassens collectie zien wat veel geduld, een beetje geluk en speurzin allemaal kunnen opleveren.

Lees ook: Archeologie in Nederland digitaal op de kaart
Overzicht van Boeken over archeologie en archeologische opgravingen

Granaat uit de collectie van Klaassen - Foto: Enne Koops
Granaat uit de collectie van Klaassen – Foto: Enne Koops

Bronnen â–¼

-Interview met dhr. Joost Klaassen te Ermelo, 20 februari 2019

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×