Opnieuw inscriptie gevonden op paal Romeinse weg

1 minuut leestijd
Inscriptie die in maart 2020 werd aangetroffen op een paal van de Romeinse weg
Inscriptie die in maart 2020 werd aangetroffen op een paal van de Romeinse weg (Foto: Provincie Zuid-Holland)

Op een eikenhouten paal van een Romeinse weg die is opgegraven bij het Zuid-Hollandse Valkenburg, is voor de tweede keer een inscriptie gevonden. Vorig jaar werd op een van de palen ook al een inscriptie aangetroffen. Het gaat om het stempel COH II CR, letterlijk Cohors II Civium Romanorum, van het tweede cohort van de Romeinse burgers.

De oude Romeinse weg dateert hoogstwaarschijnlijk uit het jaar 125 na Christus. Hij bevindt zich langs de ir. G. Tjalmaweg (N206) en is ontdekt bij archeologische opgravingen voor de RijnlandRoute.

De eerder gevonden inscriptie was voor archeologen een goede aanwijzing dat de Romeinse weg bij Valkenburg werd aangelegd door het tweede cohort van de Romeinse burgers. Aangezien de inscriptie nu een tweede keer op een paal is aangetroffen, is men hier nu nog zekerder van. Het Cohors II Civium Romanorum was een gespecialiseerde eenheid van het Romeinse leger van vijfhonderd man, die als aannemer fungeerde voor het uitvoeren van allerlei bouwwerkzaamheden. René Isarin, archeoloog voor de RijnlandRoute, is enthousiast over de tweede inscriptie:

“Eén is soms géén, zeg ik in deze situatie. Met het vinden van deze tweede inscriptie hebben we nu zekerheid wie de Romeinse weg bij Valkenburg op een systematische manier bouwden. Heel waardevol.”

De Romeinse inscriptie (Foto: Provincie Zuid-Holland)
De Romeinse inscriptie die in de zomer van 2019 al werd gevonden (Foto: Provincie Zuid-Holland)

De provincie Zuid-Holland laat alle ruim 480 opgegraven palen grondig onderzoeken. Archeologen van ADC Archeoprojecten, BIAX en vele vrijwilligers speuren naar kapsporen, tellen de jaarringen, stellen houtsoort vast, reconstrueren hoe de palen werden vervaardigd en proberen te achterhalen waar de gebruikte bomen vandaan kwamen. Isarin:

“Zo weten we dat de bomen gekapt zijn rond 124 na Christus en dat dit eikenhout uit vermoedelijk dezelfde lading gebruikt is op andere plekken langs de Limes. Dergelijke waarnemingen zijn een aanwijzing dat twee millennia geleden al dergelijke grootschalige infrastructurele projecten werden uitgevoerd en centraal, vanuit Rome, aangestuurd.”

Later dit jaar worden de resultaten van het archeologisch onderzoek naar de Romeinse weg en de eveneens aangetroffen nederzetting “Weerdkampen” gepubliceerd. Zodra de inscriptie en andere vondsten geconserveerd zijn, worden ze permanent tentoongesteld in het informatiecentrum RijnlandRoute en in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×