Oskar Fischinger – Animator en filmmaker

1 minuut leestijd
Oskar Fischinger, Google Doodle
Oskar Fischinger, Google Doodle

De Duitse animator, filmmaker en kunstenaar Oskar Fischinger (1900-1967) werd vooral bekend met zijn animaties, die hij maakte lang voordat er grafische animaties en muziekvideo’s bestonden. Ook maakte hij special effects bij films uit de jaren twintig en dertig. Voor zijn animaties gebruikte hij talloze beelden of foto’s die hij achter elkaar liet zien.

Oskar Fischinger / cc
Oskar Fischinger / cc
Google stond in 2017 stil bij de geboortedag van de cineast, met een aangepast logo op de startpagina van de zoekmachine (zie hierboven). Met de zogenaamde Doodle konden bezoekers zelf een muziekcompositie maken door via stippen verschillende geluiden in een bepaalde volgorde te plaatsen, wat een beetje deed denken aan het ouderwetse muziekdoosje.

Fischinger kwam al jong in aanraking met de abstracte film. Dat zijn films zonder tekst en verhaallijn, maar puur gebaseerd op muziek en ritme.

Walking from Munich to Berlin

Nadat hij in München zijn geld had opgemaakt, besloot Fischinger met zijn weinige bezittingen naar Berlijn te trekken. Vanwege het gebrek aan financiële middelen deed hij dat lopend: ruim 560 kilometer. Tijdens deze tocht maakte de cineast veel foto’s die hij later uitbracht onder de titel ‘Walking from Munich to Berlin’.

In Berlijn maakte Fischinger special effects voor verschillende films en experimenteerde hij met verschillende manieren van animatie. Met de opkomst van het nationaal-socialisme in 1933 werd het moeilijker om zijn werk uit te voeren. Oskar Fischinger vertrok hierop naar Hollywood waar hij onder meer werkte voor Walt Disney. Naast films maken schilderde hij. In 1967 overleed hij in Los Angeles.

Boek: O. Fischinger 1900-1967 – Experiments in Cinematic Abstraction

An Optical Poem (1938) – Film van Oskar Fischinger

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×