Oud-kampbewaker Bruno Dey (93) veroordeeld

Twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf
2 minuten leestijd
Poort van concentratiekamp Stutthof, 2008
Poort van concentratiekamp Stutthof, 2008 (CC BY 3.0 - Philipp P Egli - wiki)

De 93-jarige oud-kampbewaker Bruno Dey is door een rechtbank in Duitsland veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Dey als Wehrmachtsoldaat in het nazi-concentratiekamp Stutthof, in de buurt van de tegenwoordig Poolse stad Gdansk. Volgens de rechter is hij medeplichtig aan de dood van duizenden gevangenen.

Bruno Dey was zeventien jaar oud toen hij naar Stutthof werd gestuurd, nadat hij vanwege een afwijking aan zijn hart niet geschikt was bevonden om aan het front te dienen. De inmiddels hoogbejaarde Duitser moest zich vanwege zijn leeftijd tijdens de oorlog tegenover een jeugdrechter verantwoorden. Eerder had hij al bekend dat hij als bewaker in Stutthof werkte en op de hoogte was van misdaden die daar werden begaan. Zo hoorde hij vanaf wachttorens bijvoorbeeld geschreeuw uit de gaskamers en zag hij met eigen ogen hoe lijken werden verbrand. Die beelden zouden hem naar eigen zeggen zijn hele leven hebben achtervolgd.

Dey zag zichzelf echter niet als schuldig en bracht als verweer onder meer in dat hij zelf nooit een gevangene had gedood. Tijdens zijn slotwoord voor de rechtbank bood hij aan overlevenden en nabestaanden wel zijn excuses aan voor het leed dat in het kamp was aangericht. Tegenover de Duitse krant Die Welt zei hij eerder:

“Het had geen zin om daar weg te gaan, want als ik was vertrokken, hadden ze wel iemand anders gevonden.”

Korte video over de veroordeling van Bruno Dey:

Aan het proces tegen de voormalige kampbewaker namen ook 35 overlevenden en 5 nabestaanden van overlevenden deel. Sommigen van hen gaven tijdens de zittingen aan het vooral belangrijk te vinden dat Dey veroordeeld werd, maar dat hij wat hen betreft niet per se nog de gevangenis in moest.

De rechter acht Bruno Dey medeplichtig aan de dood van zeker 5.230 gevangenen. Zij kwamen om tussen augustus 1944 en april 1945, de periode waarin Dey in het kamp werkte. De hoogbejaarde hoeft echter niet de cel in. De opgelegde gevangenisstraf is namelijk voorwaardelijk.

Vernietigingskamp

Tijdens de oorlog werden in Stutthof circa 65.000 mensen omgebracht, waaronder met name veel Joden. Het was het eerste concentratiekamp dat de nazi’s buiten Duitsland opzetten. Vanaf 1943 fungeerde Stutthof als vernietigingskamp.

Lees ook: Holocaust – Systematische Jodenvervolging door de nazi’s
Boek: Surviving Stutthof – My father’s memories behind Death Gate

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×