Oude tekeningen Doopsgezinde kerk Rotterdam gevonden

1 minuut leestijd
Een van de gevonden tekeningen
Een van de gevonden tekeningen (Beeld: Stichting Droom en Daad)

Tijdens opruimwerkzaamheden is in de Doopsgezinde kerk aan het Haagseveer in Rotterdam recent een oude koker gevonden met historische tekeningen voor de de wederopbouw van de kerk uit 1943 en een maquette.

De tekeningen zijn gemaakt door architect Gerrit Kuiper (1914-1996) die het ontwerp in de oorlog tijdens het onderduiken bij zijn tante anoniem had ingezonden onder het motto ‘Dwars’. Zijn familie was lid van de Doopsgezinde kerk die in die tijd nog ongeveer duizend leden telde. Zijn handschrift is duidelijk te lezen.

Het kerkgebouw is momenteel eigendom van de Stichting Droom en Daad. Daar is men opgetogen over de recente vondst:

“De tekeningen op groot formaat getuigen van een indrukwekkende schoonheid in diepzwarte inkt. Een monnikenwerk om de strepen van de bakstenen als materiaal te suggereren. Het ontwerp had aanvankelijk een kerktoren, terwijl het een schuilkerk moest worden. In het latere ontwerp op de huidige locatie aan het Haagseveer is dan ook de kerktoren achterwege gelaten.”

Prijsvraag

De Doopsgezinde kerk in Rotterdam verloor net als vele andere kerkgenootschappen haar gebouw (anno 1775) tijdens het bombardement van mei 1940. De nieuwbouw werd voortvarend aangepakt. Al tijdens de oorlogsjaren werd een prijsvraag uitgeschreven voor een locatie op het voormalige diergaardeterrein. In 1948 maakten de winnaars van de prijsvraag, de architecten Simon van Woerden en Gerrit Kuiper, een nieuw ontwerp voor een andere locatie. Op advies van Frits Eschauzier en Willem van Tijen werd het voorstel van Kuiper gekozen. Het gebouw werd vervolgens tussen oktober 1950 en december 1951 gerealiseerd. Vlak voor kerst in 1951 kon het nieuwe kerkgebouw aan het Haagseveer in gebruik genomen worden.

Enkele jaren geleden verwierf Stichting Droom en Daad het kerkgebouw. Voor dit jaar staat een transformatie gepland. Het is de bedoeling dat het gebouw in de toekomst gebruikt kan worden voor jeugdorkesten en -koren en als muzikale ontmoetingsplek voor Rotterdamse jongeren.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×